Tot 9 jaar cel geëist voor ontvoering Kometenstraat

De woning aan de Kometenstraat waar het slachtoffer werd vastgehouden
De woning aan de Kometenstraat waar het slachtoffer werd vastgehouden © ProNews
De drie verdachten van de ontvoering van een student aan de Kometenstraat in Groningen moeten tot 9 jaar achter de tralies verdwijnen, vindt het Openbaar Ministerie.
De hoofdverdachte, de man die het plan bedacht en het grootste deel uitvoerde, hoorde voor de rechtbank 9 jaar cel eisen. De andere twee, die iets kleinere rollen hadden, gaan 8 jaar de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie ligt.
De drie worden verdacht van het ontvoeren, mishandelen en beroven van een 24-jarige kunstacademiestudent. De student komt uit een vooraanstaande Pakistaanse familie en was bijna klaar met zijn kunstopleiding. Hij is een getalenteerd paardentekenaar.

Drie dagen vastgehouden

In januari sleurt het drietal hem een auto in, wikkelt hem in een tapijt en bindt hem drie dagen vast op een zolder in de Kometenstraat, het woonadres van een van de verdachten.
Het slachtoffer moet zijn vader in Pakistan videobellen terwijl een van de verdachten een kettingzaag naast zijn hoofd houdt. De verdachten willen 250.000 dollar in bitcoins. De pinpas van het slachtoffer wordt afgepakt en een van de verdachten pint er 1000 euro mee.

Klassieke gijzeling

‘Een klassieke gijzeling’, noemt de officier van justitie de zaak. ‘Zoiets komt niet vaak voor.’ Ze rekent het de mannen zwaar aan dat ze alleen uit waren op geld en geen enkel oog hadden voor het slachtoffer en zijn familie in Pakistan. Ook weigeren ze het achterste van hun tong te laten zien en blijven ze de verantwoordelijkheid op elkaar afschuiven.
Waarom de student slachtoffer is geworden van de mannen en waarom ze zijn ontvoering zo gedetailleerd hebben voorbereid, zal hij nooit weten. Dat maakt het moeilijk om zijn leven weer op te pakken, zo liet hij in een slachtofferverklaring weten. ‘Ik zal nooit meer de jongen zijn die zijn studie aan het afronden was.’