Nieuwe Oosterpoort definitief aan zuidkant Hoofdstation

Een schets van wat de nieuwe Oosterpoort bij Hoofdstation kan worden
Een schets van wat de nieuwe Oosterpoort bij Hoofdstation kan worden © Team 4 Architecten
De nieuwe Oosterpoort komt aan de zuidkant van het hoofdstation in Stad te staan. De gemeenteraad van Groningen heeft dat woensdag besloten.
De huidige Oosterpoort is aan vervanging toe, vindt de gemeente Groningen. Het nieuwe gebouw moet in 2030 klaar zijn. De kosten daarvoor worden geraamd op 221 miljoen euro.

Goed bereikbaar

De gemeente had tot eind september twee locaties op het oog. Een locatie aan de Vrydemalaan in Stad viel toen af; volgens wethouder De Rook zou die plek minder goed bereikbaar zijn.
'Het stationsgebied is geschikter vanwege de bereikbaarheid. Het ligt dicht bij de ringweg, het Hoofdstation en de binnenstad', zei de wethouder eerder.

Tegen 'dure' nieuwbouw

Niet alle partijen in de gemeenteraad staan te springen om de nieuwbouw van de Oosterpoort. Enkele oppositiepartijen vinden het te duur en zien liever dat de huidige Oosterpoort verbouwd wordt.
Toch stemden alle aanwezige partijen woensdagavond voor de keuze van de locatie ten zuiden van het stationsgebied. De PVV was afwezig en stemde daarom niet over de plannen.
De komende tijd worden de plannen voor het nieuwe muziekcentrum verder uitgewerkt. Ook komt er een programma van eisen en zet de gemeente op een rijtje hoe ze de nieuwe Oosterpoort wil financieren.