Studentenpartij wil dat winkels om 10.00 uur open mogen op zondag, maar vangt bot

Studentenpartij Student&Stad wil dat winkels in de gemeente Groningen vanaf 2021 standaard om 10.00 uur open kunnen gaan. 'De vrijheid van ondernemers wordt beperkt als winkels verplicht gesloten zijn op zondagochtend', vindt Marten Duit van Student&Stad.

Supermarkten mogen de deuren momenteel op zondag om 10.00 uur openen, maar dat is een tijdelijke uitzondering vanwege de coronapandemie. Andere winkels mogen pas om 12.00 uur opengaan.

Belangenvereniging deed eerder oproep

De Groningen City Club (GCC) deed ook al een oproep om de winkels op zondag eerder open te laten gaan.

De supermarkten mogen nu om 10.00 uur open, dat vind ik eigenlijk wel relaxed
Marjet Woldhuis - Fractievoorzitter 100% Groningen

De PVV en Marjet Woldhuis (100% Groningen) zijn het met Duit en de City Club eens. 'Mijn supermarkt is nu om 10.00 uur open op zondag, ik kan dan gewoon een ontbijtje halen. Dat vind ik eigenlijk wel relaxed', zegt Woldhuis. 'En ik denk dat de supermarkten dat ook wel relaxed vinden.'

VVD en D66 tegen plan

De oproep van de City Club, de studentenpartij en 100% Groningen blijkt echter niet voldoende. Een meerderheid van de gemeenteraad, waaronder ook de VVD en D66, stemt tegen het plan.

D66 was altijd voor meer ruimte voor ondernemers op koopzondagen. Raadslid Berndt Benjamins zegt nu dat verschillende belangen die er rond koopzondagen spelen goed zijn afgewogen, en stemt daarom tegen het openstellen van winkels 10.00 uur. Wethouder Paul de Rook (D66) zei ook niet achter het idee van Student&Stad te staan.

Om 12.00 uur open

Winkels in de hele gemeente Groningen mogen daarom vanaf 1 januari op zondag om 12.00 uur open. Dat geldt ook voor de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer, waar nu nog andere regels gelden dan in de oude gemeente Groningen.

De openingstijd van 12.00 uur geldt ook voor alle feestdagen, met uitzondering van Eerste Kerstdag. Dan blijven de winkels dicht.

Een andere uitzondering is er voor Dodenherdenking op 4 mei: dan moeten winkels om 19.00 uur sluiten. Die sluitingstijd gold tot dit jaar in de oude gemeenten Haren en Ten Boer ook voor Goede Vrijdag: dat is vanaf 2021 niet meer zo.

Lees ook:
- Alle winkels in gemeente Groningen mogen op zondag vanaf 12.00 uur open

Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws