UMCG komt met 'slim pillenpotje' voor tbc-patiënten

De tbc-kliniek van het UMCG Beatrixoord in Haren komt met een wereldprimeur. Het revalidatiecentrum start een proef met een slim pillenpotje voor patiënten met tuberculose. De proef moet ervoor zorgen dat de patiënten hun medicijnen vaker op tijd krijgen.

Het werkt als volgt. De patiënt krijgt dagelijks een herinnering op zijn of haar telefoon. Als hij of zij dan een pilletje uit het pillenpotje haalt, gaat er een signaal naar de behandelaar in Beatrixoord. Die weet dan dat de medicijnen zijn ingenomen en kan ingrijpen als dit niet is gebeurd.

Gedisciplineerd

Tuberculose is volgens het UMCG wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. De ziekte is te genezen met medicijnen maar die moeten dan wel heel precies en gedisciplineerd in worden genomen. Dat blijkt voor veel patiënten nogal een opgave.

Tot nu toe keken behandelaars rechtstreeks of via videobellen mee met de medicijninname. maar dat blijkt erg tijdrovend. Met het slimme pillenpotje, het zogeheten Pill-Connect-systeem. moet het allemaal een stuk makkelijker worden. Aan de pilot doen twaalf patiënten van de tbc-kliniek mee.

Lees ook:
- Onderzoek UMCG: grotere kans op overlijden coronapatiënt bij operatie
- UMCG richt databank op voor beter inzicht in acute aandoeningen
- UMCG en Martini Ziekenhuis testen of tbc-vaccin ook werkt tegen corona

Meer over dit onderwerp:
umcg zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws