Komt er een eenmalig invoerverbod voor Duits vuurwerk?

Mensen staan in de rij voor Duits vuurwerk (archief)
Mensen staan in de rij voor Duits vuurwerk (archief) © De Vries Media
Kunnen we voor de jaarwisseling geen Duits vuurwerk halen in Bunde of in Leer? Als het aan burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal ligt wel. Hij pleit voor een eenmalig invoerverbod op vuurwerk uit Duitsland.
Slinkman vreest dat Nederlanders massaal over de grens vuurwerk gaan kopen, nu er in Nederland een verbod op kopen en afsteken geldt. "Dat het in Nederland verboden vuurwerk in Duitsland volop te koop is, is een lek in het ingevoerde vuurwerkverbod", zegt hij.

Maximaal 25 kilo

Nederlanders mogen maximaal 25 kilo vuurwerk in Duitsland kopen en dat mee naar huis nemen. Elk jaar doen Groningers dat ook massaal omdat het Duitse vuurwerk in onze provincie erg populair is .
In de dagen voor de jaarwisseling, als het vuurwerk in Duitsland verkocht wordt, staat er de hele dag kilometerslange file voor de grens', zegt Slinkman. 'Kopers komen van heinde en verre. En zolang vuurwerk meenemen vanuit Duitsland niet verboden is, is daar niets aan te doen.'

Ook zorgen aan Duitse kant

De Gelderse burgemeester, en ook andere burgemeesters van Nederlandse grensgemeenten, zijn vooral bang dat groepjes jongeren knalvuurwerk in Duitsland gaan kopen en dan al zwervend over straat gaan afsteken. Slinkman denkt dat de politie dit nauwelijks kan handhaven.
Ook aan Duitse kant maken ze zich zorgen over een mogelijke Nederlandse stroom aan vuurwerkkopers. Volgens Slinkman studeren de ministeries van Justitie en Volksgezondheid op het probleem. 'Alleen als er een invoerverbod komt, kunnen we dat handhaven aan de grens.'