Wegwijzers verkeerd opgehangen? 'Zo staat het op de tekening, zeiden ze'

Een typisch geval van 'foutje, bedankt', zo lijkt het. Op de Zonnelaan in de stad Groningen zijn vorige week nieuwe bewegwijzeringsborden geplaatst. De borden lijken alleen omgedraaid geplaatst. Automobilisten zien een lege achterkant.

Wie op de noordelijke ringweg (N370) richting Eemshaven de afslag naar Paddepoel, Zernike Campus en het crematorium neemt, ziet aan de voet van de kruising grijze borden. De tekst op de wegwijzers bevindt zich aan de andere kant, richting de oprit naar de ringweg, waar automobilisten er weinig (meer) aan zullen hebben.

Enkele tientallen meters verderop, aan de andere kant van het viaduct, wordt hetzelfde 'kunststukje' herhaald. Aan de voet van de afrit is de grijze achterkant van de wegwijzers zichtbaar; de juiste kant - met tekst - staat bij de oprit naar de noordelijke ring.

De wegwijzers wijzen de goede kant op, al zien deze bestuurders die linksaf slaan richting Paddepoel slechts de grijze achterkant van de borden (Foto: Rob de Vries/RTV Noord)

Verkeersregelaar merkte fout op

Bij de Shell-pomp aan de Zonnelaan wordt momenteel druk gewerkt aan het gasleidingnet. Een verkeersregelaar die daarbij actief is, merkte de fout met de borden op. Hij gaf het door aan het bedrijf dat de wegwijzers vorige week installeerde.

'Maar de monteurs uit Rotterdam waren niet voor rede vatbaar', zegt hij. 'Ze zeiden: tekening is tekening. Zo staat het op de tekening en zo moest het uitgevoerd worden. Ze waren sowieso al pissig, omdat hun tekeningen met leidingen die in de bodem zitten, niet klopten.'

Fout toegegeven

'Later kwamen monteurs van een ander bedrijf de verlichting van de borden aansluiten. Zij gaven de fout ook toe, maar ja, het was niet hun werk', vertelt de verkeersregelaar, die niet met zijn naam genoemd wil worden.

Hij heeft de blunder ook doorgegeven aan de gemeente en provincie. 'Een provincieambtenaar kwam er vrijdag toevallig langs en zei dat het inderdaad helemaal fout was. Een uurtje later kwam hij terug om foto's te maken. Hij zou het doorgeven. Maar de borden hangen nog steeds verkeerd.'

De wegwijzers bij de Shell-pomp, die bijna niemand ziet omdat ze haaks op de oprit naar de noordelijke ringweg staan (Foto: Rob de Vries/RTV Noord)

Wie is verantwoordelijk?

De tekst op de borden klopt inhoudelijk overigens wel. Maar omdat de geproduceerde wegwijzers in de verkeerde richting wijzen, zullen er waarschijnlijk nieuwe borden moeten worden gemaakt, die naar links in plaats van rechts wijzen.

De provincie zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het plaatsen van de borden en verwijst naar de gemeente Groningen, die eigenaar is van de Zonnelaan. De gemeente Groningen laat weten in overleg te zijn met de aannemer om te achterhalen wat er is gebeurd. 'Want op de borden moet natuurlijk de juiste tekst staan en ze moeten natuurlijk in de juiste richting wijzen', aldus een woordvoerder.

Zelfde borden als eerst

Even later blijkt dat het verhaal toch nog iets anders in elkaar steekt: volgens de gemeente heeft de aannemer precies dezelfde bewegwijzeringsborden geplaatst als daar vóór de reconstructie van het kruispunt bij de Shell-pomp stonden. 'Er zijn nieuwe palen met nieuwe borden geplaatst, maar in de oude situatie waren de borden aan deze kant van de weg ook grijs', zegt de woordvoerder.

'Hoe vreemd deze situatie misschien ook is, het is wel juist. Deze borden zijn geplaatst conform de richtlijnen van de Nederlandse Bewegwijzeringsdienst (NBd). Daarin werken alle wegbeheerders samen voor eenduidige bebording in het land. Die richtlijnen gaan er ook van uit dat mensen die fout zijn gereden, weten hoe ze weer terug moeten rijden. Namelijk tweemaal linksaf. Vandaar dat op de bewuste borden ook niet Ring West of Ring Oost wordt aangegeven.'

De gemeente sluit echter niet uit dat de bewegwijzering rondom het viaduct alsnog wordt veranderd. 'Want een beetje onlogisch is het wel', aldus de woordvoerder.

Het oorspronkelijke bericht is tweemaal aangevuld met nieuwe informatie van de gemeente Groningen.

Deel dit artikel:

Recent nieuws