Wegwijzers verkeerd opgehangen? 'Zo staat het op de tekening, zeiden ze'

Automobilisten krijgen bij de afrit Paddepoel in de stad Groningen grijze wegwijzers te zien
Automobilisten krijgen bij de afrit Paddepoel in de stad Groningen grijze wegwijzers te zien © Rob de Vries/RTV Noord
Een typisch geval van 'foutje, bedankt', zo lijkt het. Op de Zonnelaan in de stad Groningen zijn vorige week nieuwe bewegwijzeringsborden geplaatst. De borden lijken alleen omgedraaid geplaatst. Automobilisten zien een lege achterkant.
Wie op de noordelijke ringweg (N370) richting Eemshaven de afslag naar Paddepoel, Zernike Campus en het crematorium neemt, ziet aan de voet van de kruising grijze borden. De tekst op de wegwijzers bevindt zich aan de andere kant, richting de oprit naar de ringweg, waar automobilisten er weinig (meer) aan zullen hebben.
Enkele tientallen meters verderop, aan de andere kant van het viaduct, wordt hetzelfde 'kunststukje' herhaald. Aan de voet van de afrit is de grijze achterkant van de wegwijzers zichtbaar; de juiste kant - met tekst - staat bij de oprit naar de noordelijke ring. Waar behalve fietsers en voetgangers vrijwel geen bestuurder ze zal opmerken.
De wegwijzers wijzen de goede kant op, al zien deze bestuurders die linksaf slaan richting Paddepoel slechts de grijze achterkant van de borden
De wegwijzers wijzen de goede kant op, al zien deze bestuurders die linksaf slaan richting Paddepoel slechts de grijze achterkant van de borden © Rob de Vries/RTV Noord

Verkeersregelaar merkte fout op

Bij de Shell-pomp aan de Zonnelaan wordt momenteel druk gewerkt aan het gasleidingnet. Een verkeersregelaar die daarbij actief is, merkte de fout met de borden op. Hij gaf het door aan het bedrijf dat de wegwijzers vorige week installeerde.
'Maar de monteurs uit Rotterdam waren niet voor rede vatbaar', zegt hij. 'Ze zeiden: tekening is tekening. Zo staat het op de tekening en zo moest het uitgevoerd worden. Ze waren sowieso al pissig, omdat hun tekeningen met leidingen die in de bodem zitten, niet klopten.'

Fout toegegeven

'Later kwamen monteurs van een ander bedrijf de verlichting van de borden aansluiten. Zij gaven de fout ook toe, maar ja, het was niet hun werk', vertelt de verkeersregelaar, die niet met zijn naam genoemd wil worden.
Hij heeft de blunder ook doorgegeven aan de gemeente en provincie. 'Een provincieambtenaar kwam er vrijdag toevallig langs en zei dat het inderdaad helemaal fout was. Een uurtje later kwam hij terug om foto's te maken. Hij zou het doorgeven. Maar de borden hangen nog steeds verkeerd.'
De wegwijzers bij de Shell-pomp, die bijna niemand ziet omdat ze haaks op de oprit naar de noordelijke ringweg staan
De wegwijzers bij de Shell-pomp, die bijna niemand ziet omdat ze haaks op de oprit naar de noordelijke ringweg staan © Rob de Vries/RTV Noord

Wie is verantwoordelijk?

De tekst op de borden klopt inhoudelijk overigens wel. Maar omdat de geproduceerde wegwijzers in de verkeerde richting wijzen, zullen er waarschijnlijk nieuwe borden moeten worden gemaakt, die naar links in plaats van rechts wijzen.
De provincie zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het plaatsen van de borden en verwijst naar de gemeente Groningen, die eigenaar is van de Zonnelaan. De gemeente Groningen laat weten in overleg te zijn met de aannemer om te achterhalen wat er is gebeurd. 'Want op de borden moet natuurlijk de juiste tekst staan en ze moeten natuurlijk in de juiste richting wijzen', aldus een woordvoerder.
Even later blijkt dat het verhaal toch nog iets anders in elkaar steekt: volgens de gemeente heeft de aannemer precies dezelfde bewegwijzeringsborden geplaatst als daar voor de reconstructie van het kruispunt bij de Shell-pomp stonden. 'Er zijn nieuwe palen met nieuwe borden geplaatst, maar in de oude situatie waren de borden aan deze kant van de weg ook grijs. Maar misschien is het inderdaad wel wat vreemd dat weggebruikers hier niet verder worden geleid', aldus de woordvoerder.
Het bericht is aangevuld met nieuwe informatie van de gemeente Groningen.