Avebe is tevreden over het afgelopen boekjaar

Ondanks een droge zomer en de corona-uitbraak is aardappelzetmeelconcern Avebe tevreden over de behaalde resultaten. Het boekjaar 2019/2020 leverde een coöperatief resultaat op van 8,7 miljoen euro tegenover 5,2 miljoen euro een jaar eerder.

'In een jaar waarin onze leden opnieuw te maken kregen met droogte en hoge temperaturen én waarin het coronavirus wereldwijd toesloeg, hebben we een goed resultaat bereikt', zegt bestuursvoorzitter Bert Jansen van de coöperatie Avebe.

Pizza en noedels

Het positieve resultaat is te danken aan een combinatie van factoren. Vanwege het coronavirus zorgden lockdowns wereldwijd voor een ander eetpatroon. Voor Avebe betekende dit dat er minder vraag was naar voedingsingrediënten voor bijvoorbeeld restaurants, maar dat de vraag naar ingrediënten voor lang houdbare producten, zoals instant noedels en pizza’s, steeg.

Ook de productielocaties draaiden zonder noemenswaardige storingen, waardoor de output goed was. Toch was het voor een groot deel van de leden opnieuw een lastig jaar. De oogst viel dit boekjaar opnieuw tegen door een warm en droog groeiseizoen.

Onzekerheden

Het coronavirus zorgde voor veel onzekerheden bijvoorbeeld bij het leveren van producten aan klanten. 'We zitten nu in een tweede lockdown, wat opnieuw zorgt voor veel onzekerheid. Het is moeilijk te voorspellen wat de uiteindelijke impact gaat zijn, maar we hebben gelukkig nog steeds weinig positief geteste collega’s, de verkoop van producten gaat goed en de fabrieken draaien naar volle tevredenheid', aldus Jansen.

Prestatieprijs

De prestatieprijs is de belangrijkste financiële indicator van de coöperatie. In de prestatieprijs komen het coöperatief resultaat en het aardappelgeld samen. Het afgelopen boekjaar bedroeg de prestatieprijs 96,15 euro. Dat is een fractie onder het recordresultaat van 96,63 euro van het vorige boekjaar.

Lees ook:
- Bij Avebe stromen de piepers weer massaal binnen
- Nieuwe machine moet rooien kwetsbare aardappelen vergemakkelijken
- Geen regen, wel zandstormen: 'Het blijft echt droog'

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg weer droogte economie noordzaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws