Oud-burgemeester Appingedam wordt informateur in Eemsdelta

Anno Wietze Hiemstra
Anno Wietze Hiemstra © Sven Jach/RTV Noord
Anno Wietze Hiemstra (CDA) wordt informateur voor een coalitie in de aankomende gemeente Eemsdelta. De oud-burgemeester van Appingedam is hier voor gevraagd door Lokaal Belang Eemsdelta, die als winnaar uit de bus kwam bij de verkiezingen van deze week.
Hiemstra is op dit moment burgemeester van de Drentse gemeente Aa en Hunze. 'Hij kent de uitdagingen en de problemen in dit gebied. Wij vinden hem een uitstekende kandidaat om ons te begeleiden in de formatie', zegt lijsttrekker Annalies Usmany. Zij werkte als wethouder van 2017 tot 2019 met hem samen.

Andere lijsttrekkers staan achter de keuze

Usmany maakte de naam bekend tijdens een zogenoemd duidingsdebat dat de lijsttrekkers vrijdagmiddag hielden. Zij staan achter deze keuze. 'Deze naam schoot ook door mijn hoofd enkele weken geleden', zei Bé Schollema (PvdA). 'Hij kent niet alleen de mensen, maar ook de teneur.'
ChristenUnie-lijsttrekker Meindert Joostens zegt het ook een goede keuze te vinden: 'Hij kent het gebied en de meeste mensen'.

'Eervol'

Hiemstra krijgt zaterdag alle lijsttrekkers op bezoek en gaat kijken welke partijen een coalitie kunnen vormen. Hij kijkt uit naar de klus.
'Het is eervol dat ik hiervoor ben gevraagd. Ik ben als burgemeester ook betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe gemeente, dus ik doe het graag', aldus Hiemstra.
Schollema had niet verwacht dat hij morgen al op bezoek mag komen bij de informateur: 'Ik had gepland om met mijn dochter boodschappen te gaan doen. Wellicht kunnen we de agenda even wat omgooien', zei hij gekscherend.
De nieuwe gemeente Eemsdelta start op 1 januari 2021. De gemeenteraad wordt op 4 januari geïnstalleerd.