UMCG opent eerste botulinestraat van Nederland

Het UMCG
Het UMCG © jos schuurman
Dystoniepatiënten, die voor meerdere afspraken in het ziekenhuis moeten zijn, kunnen voortaan daarvoor op één ochtend geholpen worden in de nieuwe 'botulinestraat' van het UMCG.
Dystonie is een vrij zeldzame neurologische aandoening, die gekenmerkt wordt door motorische stoornissen zoals een 'draainek', het dichtknijpen van de ogen of andere ongecontroleerde spierbewegingen. Patiënten met deze aandoening worden behandeld met botulinetoxine-injecties. Die zorgen er voor dat de spieren gedeeltelijk worden verlamd, waardoor de hinderlijke bewegingen verminderen.
Het UMCG behandelt jaarlijks meer dan honderd dystoniepatiënten uit het hele land en soms ook uit het buitenland. Tot nu toe moesten zij voor hun behandeling meerdere keren naar Groningen komen. De eerste keer om de diagnose te stellen of te bevestigen in de polikliniek, een tweede keer voor onderzoek waarbij gekeken wordt welke spieren overactief zijn en een derde keer om met botuline behandeld te worden.

Alles op één ochtend

Om dit proces te verbeteren, is de botulinestraat ontwikkeld. Patiënten krijgen op één ochtend alle verschillende afspraken en onderzoeken, die direct worden beoordeeld door de neuroloog. Ook wordt samen met patiënten nog dezelfde morgen een behandelplan opgesteld en worden zij ook direct behandeld met botulinetoxine als dat nodig is. Dit bespaart reistijd en bovendien weten de patiënten meestal direct waar ze aan toe zijn.