Boek over de kelderklasse in Oldambt: 'De humor ligt op het veld'

Schrijver David Stolk in de studio van Noord Vandaag
Schrijver David Stolk in de studio van Noord Vandaag © RTV Noord
De geur van gehaktballen uit de kantine, typische voetbalhumor in de kleedkamer en lekker zeuren tegen de scheids die er niets van kan. Het komt allemaal terug in het boek 'Scheids, hoe lang nog?' van David Stolk.
Het boek beschrijft de charme van het amateurvoetbal in Oldambt.

'Op het veld is iedereen gelijk'

Stolk voetbalde zelf bij Nieuwolda en staat tegenwoordig als verslaggever nog geregeld langs de velden. Daar werd het idee voor een boek geboren.
'Ik merkte dat er bijna geen interesse meer voor de kelderklasse is, maar er gebeurt nog heel veel. De humor ligt op het veld en er zijn zo veel mensen die wat te vertellen hebben.'
Wat het mooiste aan voetbal op dit niveau is? 'Iedereen is gelijk in het veld', zegt Stolk resoluut. 'Of je nou bankdirecteur bent of bij de werkvoorziening werkt. Dat is zo mooi.'

Interviews met Groningse profs

In het boek staan bijdrages van oud-voetballer Jan Mulder en columnist Marcel van Roosmalen. Ook sprak Stolk met verschillende profvoetballers uit onze provincie en verzamelde hij anekdotes van de dertien regionale amateurclubs.
De titel 'Scheids, hoe lang nog?' verwijst uiteraard naar de belangrijkste vraag die amateurspelers aan het eind van de tweede helft stellen. 'Met nog twintig minuten te gaan zijn ze wel toe aan de derde helft', lacht Stolk.
Hans Nijland neemt zaterdag her eerste exemplaar van het boek in ontvangst.
'Op het veld is iedereen gelijk'