Proef geslaagd: Kerkstraat Veendam blijft toegankelijk voor autoverkeer

De Kerkstraat in Veendam
De Kerkstraat in Veendam © Google Street View
Even snel met de auto het centrum van Veendam in voor een boodschap blijft ook in de toekomst mogelijk. Een proef met de terugkeer van het autoverkeer in de Kerkstraat is positief verlopen.
De proef ging begin 2019 van start om de levendigheid in het centrum van Veendam te vergroten en de winkelleegstand zoveel mogelijk te beperken. Sindsdien is er in de straat eenrichtingsverkeer voor auto's. Ook zijn drempels aangebracht om de snelheid te beperken.

Parkeren voor de deur

De gemeente Veendam evalueerde de proef onlangs met bewoners , ondernemers en pandeigenaren van de Kerkstraat. 39 mensen vulden een enquête in. Het merendeel (24 deelnemers) was positief over de proef. Ondernemers noemen het parkeren voor de deur van de winkel als groot pluspunt. Vooral ouderen zouden daar gebruik van maken.
Uit de evaluatie blijkt verder dat een van de nieuwe winkeliers zich juist door deze proef heeft gevestigd in de Kerkstraat.

Gevaarlijke situaties

Een aantal mensen reageerde negatief. De terugkeer van de auto in de Kerkstraat leidt volgens hen tot gevaarlijke situaties. Ook zou het beeld van de straat rommeliger zijn geworden door de auto's.
Van onveilige situaties is volgens de gemeente geen sprake. Er is daarover contact geweest met de politie. De gemeente gaat wel beter handhaven op de parkeerduur van dertig minuten en het goed parkeren binnen het vak.

Situatie volgend jaar definitief

Maandagavond bespreekt de gemeenteraad de evaluatie van de proef. De proefsituatie wordt aan het eind van het jaar door het gemeentebestuur omgezet naar een definitieve situatie.