Verdachte hiv-zaak bekent inspuiten besmet bloed

GRONINGEN - Eén van de verdachten in de Groningse hiv-zaak heeft bekend dat hij zijn eigen, met hiv besmette bloed, heeft ingespoten bij een homofiele kennis.
De man vertelde de rechtbank dat hij een injectiespuit met het bloed in de bil van het slachtoffer heeft leeggespoten. Volgens de verdachte zou hij het inspuiten op aanwijzingen hebben gedaan van mede-verdachte Peter M., die verpleegkundige is. Deze ontkent echter dat hij aanwijzingen heeft gegeven.

Spannend

Peter M., Wim D. en Hans J. uit Scharmer en de stad Groningen legden via chatsites contact met de slachtoffers. 'Op ons profiel stond duidelijk aangegeven dat er sprake was van onbeschermde seks', zo zei Wim D. Volgens de verdachten hebben de slachtoffers gekozen voor onveilige seks, omdat dat 'spannend' is. Ze ontkennen dan ook dat ze de slachtoffers hebben gedrogeerd. Wel zijn er drugs gebruikt tijdens de bijeenkomsten.

Gestolen injectienaalden

Peter M. verklaarde dat hij injectienaalden had gestolen als verpleger bij zijn voormalige werkgever verpleeghuis 't Blauwbörgje in Groningen. Die waren bedoeld voor tepelseks, waarbij naalden in de tepels van de partner worden gestoken. Uit dat seksspel zou het injecteren van bloed zijn voortgekomen. 'Het is ons overkomen; ik heb nooit gedacht dat ik daarmee iemand kon besmetten', aldus M. Hij had wel het gevoel dat hij iets gedaan had, dat niet mocht.

Behoefte aan hiv-bijeenkomsten

De verdachten vertelden verder aan de rechter dat er in de homoscene behoefte is aan bijeenkomsten van hiv-besmette homoseksuele mannen. Zij weten van elkaar dat ze besmet zijn en hoeven geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken, zo luidde de verklaring van de verdachten. Deze bijeenkomsten zouden bijvoorbeeld ook in Hoogezand-Sappemeer worden gehouden.

Rechtszaak

De behandeling van de geruchtmakende hiv-zaak is maandagmorgen begonnen en duurt nog de hele week. De drie verdachten wordt zware mishandeling ten laste gelegd. De zaak wordt gevolgd door journalisten uit binnen- en buitenland.