Defensie bouwt permanent onderkomen in de Eemshaven

Het ministerie van Defensie gaat een permanent onderkomen bouwen in de Eemshaven. Dat gebeurt op het terrein van Buss Terminal, dat de benodigde grond aan Defensie verhuurt.

Het ministerie heeft het pand nodig bij het verschepen van militair materieel voor buitenlandse missies of -oefeningen. Buss Terminal wordt al jarenlang ingezet bij dit soort verschepingen. Tot nu toe maakte Defensie daarbij gebruik van tijdelijke voorzieningen.

Strategische ligging

‘Een permanent onderkomen is nodig omdat het aantal verschepingen naar verwachting zal stijgen’, zegt directeur Reindert-Jan Visser van Buss Terminal.

Volgens Visser kiest het ministerie bij dit soort operaties voor de Eemshaven vanwege de strategische ligging. Er wordt daar op dit moment gemiddeld twee keer per maand militair materieel verscheept. Het gaat dan niet alleen om materieel voor omvangrijke buitenlandse missies.

‘In de winter zijn er bijvoorbeeld verschepingen naar Noorwegen voor oefeningen bij koud weer, er zijn ook wel tanks naar Finland gegaan’, zegt Visser.

De Eemshaven wordt regelmatig gebruikt voor het verschepen van militair materieel. (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie wordt het nieuwe onderkomen niet alleen gebruikt voor los- en laadoperaties, maar kan het nieuwe gebouw ook gebruikt worden voor oefeningen van eenheden van Defensie.

In juli opgeleverd

De beveiliging van het terrein wordt opgeschroefd. Zo zullen er hogere hekken worden geplaatst. De bouw van het pand van Defensie begint in januari en wordt naar verwachting half juli afgerond.

Lees ook:
- ‘Optie uitbreiding militaire vluchten Groningen Airport Eelde niet concreet’

Meer over dit onderwerp:
Havens
Deel dit artikel:

Recent nieuws