Groningen tot 30 miljoen het schip in na val banken

GRONINGEN - De provincie Groningen dreigt maximaal 30 miljoen euro kwijt te raken door de kredietcrisis.
Dat werd dinsdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het provinciehuis. De provincie had geld gestald bij de Landesbanki en de Kaupthingbank op IJsland. De banken zijn in grote financiële problemen gekomen en zijn genationaliseerd.
Ook het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN), het OV bureau Groningen/Drenthe en de Regiovisie Assen-Groningen gaan mee in de financiële malaise, omdat die samen met de provincie beleggen.

Stappen

Gedeputeerde Marc Calon heeft intussen met minster Wouter Bos van Financiën gesproken, maar die geeft geen bankgarantie voor de lagere overheden. Calon overweegt juridische stappen te ondernemen om het geld terug te krijgen.

Morgan Stanley

Naast de IJslandse deposito's, die voor een deel dinsdagnacht aflopen, heeft de provincie ook nog 5 miljoen uitstaan bij de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Deze bank is inmiddels omgezet in een fonds. Of de provincie dit geld terugziet is maar zeer de vraag.

Gemeenten

Ook de gemeente Groningen had tot het afgelopen voorjaar geld geparkeerd bij een IJslandse bank. De gemeente werd op tijd gewaarschuwd voor de instabiliteit van IJslandse banken. Groningen besloot toen om al haar geld bij Nederlandse banken onder te brengen. Andere gemeenten in de provincie Groningen, waaronder Haren en Winschoten, lieten woensdag weten geen geld op buitenlandse rekeningen te hebben.