Nog eens zeven coronabesmettingen in azc Ter Apel

Nog eens zeven bewoners van het aanmeldcentrum in Ter Apel testten in de afgelopen dagen positief op het coronavirus. In totaal is nu bij achttien asielzoekers het coronavirus vastgesteld.

Afgelopen vrijdag werd al duidelijk dat elf asielzoekers positief testen op corona. Dat is nu dus achttien. Gevolg: 91 bewoners moeten preventief in quarantaine omdat bijvoorbeeld een gezinslid corona heeft.

Ook zijn er besmettingen onder personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het zou gaan om enkele personen. 'Hierin zijn we een afspiegeling van de maatschappij', zegt Engbers. Verder wil het COA er niks over kwijt vanwege privacyregels.

'Als een klein dorp'

Volgens woordvoerder Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) veranderen deze positieve test niks aan de maatregelen: 'Dit zijn nog steeds geïsoleerde gevallen', legt ze uit. 'Het gaat om mensen van verschillende leeftijdsgroepen en nationaliteiten. Bovendien zitten ze op verschillende locaties in Ter Apel', zegt Engbers.

In de opvang in Ter Apel, waar maximaal 2.000 asielzoekers kunnen verblijven, zijn verschillende afdelingen. Elke afdeling heeft een eigen blok met een soort rijtjeshuizen. Engbers vergelijkt het aantal besmettingen dan ook met een situatie van een regulier klein dorp. 'Dat beeld zou hetzelfde kunnen zijn', zegt ze.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel vanuit de lucht met daarop acht zichtbare 'wijken' (Foto: Martijn Klungel/RTV Noord)

Een deel van de bewoners is inmiddels overgebracht naar de speciale locatie in Haren, in de volksmond 'het quarantainehotel'. Het voormalige hotel is ingericht door het COA als opvanglocatie voor besmette asielzoekers. Het is nodig omdat er op reguliere asielzoekerscentra gebrek kan zijn aan quarantaineplekken.

In totaal zitten er in Haren nu 40 bewoners uit Ter Apel. Dertien daarvan zijn positief getest op het coronavirus.

Lees ook:
- Coronabesmettingen Ter Apel lijken 'willekeurige gevallen'
- Corona-uitbraak azc Ter Apel: elf bewoners besmet en ruim zeventig in quarantaine

Meer over dit onderwerp:
vluchtelingen aanmeldcentrum coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws