OM wil vier jaar cel voor Groningse ex-politieman die drugslijn naar Denemarken runde

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 34-jarige Groninger. Samen met een 28-jarige man uit Assen wordt hij ervan verdacht een drugslijn naar Denemarken te hebben gerund.
De Assenaar hoorde zes jaar celstraf eisen.

Postpakketservice

Van zeker 200 kilo kan volgens de officier van justitie worden bewezen dat de twee verdachten dit binnen een maand tijd via een postpakketservice naar Denemarken hebben gestuurd.
Het onderzoek met de naam 'Mierleeuw' begon op 13 september 2016, toen medewerkers van pakketdienst DPD twee pakketten niet vertrouwden. Die waren afgegeven bij een inleverpunt in Meppel voor verzending naar Denemarken.

Toezichtcamera's ontwijken

De jongens die de pakketten kwamen afleveren trokken de aandacht doordat ze probeerden de toezichtcamera's te ontwijken. Nadat één van de pakketten werd geopend, bleek daarin een kilo cocaïne en 19,5 kilo speed te zitten.
Onderzoek wees vervolgens uit dat naar het Deense adres in de voorafgaande maand al twaalf pakketten - met een totaal gewicht van 200 kilo - waren verstuurd.
Op het Deense adres werd vervolgens amfetamine, cocaïne, MDMA en heroïne aangetroffen.

Ex-politieman

De Groninger verdachte - een ex-politieman - zegt betaald te zijn door de Assenaar voor het maken van verzendlabels. Hij claimt dat hij verder niks te maken heeft met de smokkel. In zijn woningen vond men echter een briefje, met daarop, in zijn handschrift: 'Grensbewaking Denemarken, hoe is de controle'.
Ook trof men aantekeningen aan met betrekking tot hennepteelt.

Schimmige praktijken

Volgens de officier van justitie had de Groninger zich als voormalig opsporingsambtenaar niet moeten laten lenen voor de 'schimmige praktijken'.
'Waarom moest hij verzendlabels maken, als hij niet wist wat hij verzond?', vroeg de officier zich af. 'En waarom moest hij daarvoor betalen?'

Deense ontvanger

De Deense ontvanger van de postpakketten is in Denemarken zowel in eerste aanleg als in hoger beroep al veroordeeld tot veertien jaar celstraf.
De officier liet weten dat hij zijn eis had gematigd vanwege de 'redelijke termijn': de verdachten werden namelijk al in april 2017 aangehouden. Ze wijzen naar elkaar als opdrachtgever voor het versturen van de drugspakketten.
Woensdag staat nog een derde Nederlandse verdachte terecht.