Pekela zoekt burgemeester met ‘de klik, een koel hoofd en een warm hart’

Het gemeentehuis van Pekela
Het gemeentehuis van Pekela © Google Street View
Benaderbaar, integer en een verbinder. Dat zijn drie van de vele eigenschappen die de (nieuwe) burgemeester van Pekela in zich moet hebben.
Het kan zijn dat de ‘nieuwe’ burgemeester al in Pekela zit: Jaap Kuin. Hij is nu nog waarnemer, maar zes van de zeven politieke partijen gaven eerder al aan dat zij graag zien dat Kuin blijft.

Geen herindeling

Het was lang de bedoeling dat Pekela zou gaan herindelen met Veendam en Stadskanaal, maar daarvan is het nooit gekomen. Kuin zou waarnemend burgemeester blijven totdat de herindeling een feit is. Nu die herindeling van de baan is, komt de positie van Kuin vrij.
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad wil weliswaar dat Kuin de ‘echte burgemeester’ wordt, maar Pekela ontkomt niet aan de officiële procedure. Commissaris van de Koning René Paas moet minimaal twee kandidaten voordragen. Kuin kan wel solliciteren op de functie.

Eigenschappen

Pekela heeft een profielschets opgesteld waar de burgemeester aan moet voldoen. Hij of zij moet ‘een echte ambassadeur van de gemeente Pekela zijn’ met onder andere gevoel voor de identiteit en cultuur van Pekela. Een gevoel voor humor is ook belangrijk en ‘de klik’ moet er zijn.
‘En uiteraard beschikt de burgemeester over een koel hoofd en een warm hart’, schrijft de gemeenteraad op haar wensenlijstje.
Paas dinsdagavond: ‘Als alles volgens plan verloopt hebben we voor de zomervakantie van 2021 een kroonbenoemde burgemeester in Pekela’.