Studentenbonden sturen brandbrief over bindend studieadvies

Acht studentenbonden sturen woensdagochtend een brandbrief naar de colleges van bestuur van hun universiteiten.

Daarin doen ze een dringende oproep om ook dit jaar het bindend studieadvies (BSA) voor eerstejaars te schrappen. Ook de Groninger Studentenbond ondertekent de brief aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Extra veel druk en stress

Twee weken geleden werd bekend dat universiteiten toch een BSA gaan opleggen.

'Het BSA geeft eerstejaars studenten onnodig extra veel druk en stress', zegt Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond. 'We roepen met klem de universiteiten op om het toch te schrappen en we vragen aandacht voor de zware situatie waarin eerstejaars zich bevinden.'

Als eerstejaars student heb je het nu echt heel moeilijk
Marinus Jongman - voorzitter Groninger Studentenbond

In de brandbrief halen de studenten onderzoek van de onderzoeksgroep Caring Universities aan. Daaruit blijkt dat het slecht gesteld is met het welzijn van studenten tijdens de coronacrisis. Zo blijkt onder andere dat ruim de helft van de studenten concentratieproblemen heeft en dat ook meer dan de helft van de studenten eenzaam is.

Echt heel moeilijk

Jongman: 'Als eerstejaars student heb je het nu echt heel moeilijk. Nu lijkt ook nog eens het onderwijs voor een groot deel van het jaar online te zijn. Het is niet oké dat wij van onze eerstejaars verwachten dat zij hetzelfde kunnen presteren en evenveel studiepunten halen als in andere jaren, terwijl ze overduidelijk tegen de grenzen van hun kunnen aan lopen.'

Geschrapt vanwege corona

Afgelopen maart werd het bindend studieadvies geschrapt vanwege de coronacrisis en ook dit jaar wordt op hogescholen het BSA niet gebruikt. Volgens de Groninger Studentenbond is het niet te begrijpen dat er dit jaar op universiteiten wel een BSA wordt gebruikt.

Lees ook:
- Zorgen over werkdruk en studievertraging op RUG, Hanze en Noorderpoort
- Universiteit houdt vast aan bindend studieadvies: 'Extra druk voor student die het al lastig heeft'

Meer over dit onderwerp:
studenten groningen-stad onderwijs RUG
Deel dit artikel:

Recent nieuws