Eis: werkstraf voor veroorzaken ongeval door roekeloos rijden in noodweer

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 74-jarige man uit Urk dat hij door roekeloos rijgedrag op 30 april 2018 op de A7 bij Groningen een ernstig ongeval veroorzaakte.

Tegen de man eiste de officier een werkstraf van 80 uur en een rijontzegging van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

Code oranje

Het busje met vijf zeevissers ging die nacht van Urk naar de Eemshaven waar hun boot lag aangemeerd. Het regende hard en er waren harde windvlagen. Er was code oranje afgegeven. Desondanks paste de bestuurder zijn snelheid niet aan. Door aquaplaning raakte de man de macht over het stuur kwijt en het busje botste op de vangrail en kantelde.

Bruut gewekt

De meeste passagiers lagen te slapen en werden bruut gewekt. Een van hen kwam via een gebroken ruit deels onder de wagen terecht. Hij brak zijn nek en schouder en liep chemische brandwonden op door een lading schoonmaakvloeistof dat hij over zich heen kreeg.

De 74-jarige was door het onstuimige weer overvallen, zei hij tegen de rechter. Het miezerde, maar bij Groningen 'ging de hemel open'.

Bestuurder minderde geen vaart

Het duurde lang voordat de politie alle betrokkenen kon horen. Door hun beroep verblijven zij veel op zee. Enkelen verklaarden dat de bus die avond al vaker een schuiver maakte, maar de bestuurder minderde geen vaart. Volgens de officier is het ongeval ontstaan doordat de man zijn rijgedrag niet aan de weersomstandigheden aanpaste.

De Urker kreeg in 2016 als eens een boete opgelegd voor te hard rijden. De officier van justitie hield daarentegen ook rekening met de ouderdom van de zaak, waar de verdachte niets aan heeft kunnen doen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Deel dit artikel:

Recent nieuws