1,2 miljoen subsidie voor onderzoek naar productie van plastic uit suiker

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool doen de komende drie jaar samen met verschillende bedrijven onderzoek naar een efficiënte manier om plastic te maken uit suiker.

De provincies Groningen en Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen het duurzame initiatief met een subsidie van bijna 1,2 miljoen euro. Daarvan is ruim 900.000 euro Europese subsidie (EFRO).

60 tot 85 nieuwe banen

Als uit het onderzoek blijkt dat kunststof uit suiker kan concurreren met kunststof uit fossiele brandstoffen, kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie. Bij succes kan het project in een vervolgfase 60 tot 85 nieuwe banen opleveren, denken de onderzoekers.

'We creëren een netwerk in de groene chemie'

Onderzoeksleiders zijn de professoren Gert-Jan Euverink (hoogleraar biotechnologie aan de RUG) en Johan Sanders (directeur Sanovations BV uit Groningen).

'Ons doel is dat noordelijke bedrijven in de toekomst op commerciële schaal een biobased kunststof als halffabrikaat kunnen produceren', zeggen de twee. 'Dit bioplastic kan op allerlei manieren gebruikt worden, onder meer in de verpakkingsindustrie. Zo creëren we een netwerk in de groene chemie, dat begint bij de teelt van suikerbieten en eindigt in hoogwaardige kunststoftoepassingen.'

RUG en Hanzehogeschool

Aan het onderzoek werken de RUG, Hanzehogeschool, Wageningen Universiteit en Research en verschillende noordelijke bedrijven zoals Cosun, Teijin, Senbis Polymer Innovations, Bioclear Earth en Sanovations mee.

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen ondersteunt het project: 'Chemische producten moeten groener worden en met minder CO2-uitstoot gemaakt worden. Dit onderzoek kan daarin een belangrijke rol spelen.'

Lees ook:
- Frisdrankflesjes gemaakt van suiker stap dichterbij

Meer over dit onderwerp:
onderwijs RUG studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws