Onmiddellijke vrijlating hoofdverdachte hiv-zaak geëist

GRONINGEN - De slachtoffers in de Groningse hiv-zaak zijn geen slachtoffers, volgens Jan Boksem en Wim Anker, de advocaten van de hoofdverdachte Peter M. Ze pleitten daarom voor onmiddelijke vrijlating van hun cliënt.
Massahysterie

Volgens Boksem zijn de verklaringen van de slachtoffers het gevolg van 'massahysterie'. Zij zouden onderling ervaringen hebben uitgewisseld, waardoor er sprake is van een ingekleurd verhaal. De advocaat benadrukte dat er nog steeds geen bewijs is dat zijn cliënt het hiv-virus heeft overgedragen op de slachtoffers. Peter M. zou uitsluitend schuldig zijn aan diefstal en drugshandel en de straf daarvoor heeft hij met zijn voorarrest wel uitgezeten, aldus Boksem.

Monsters

'De verdachten worden onterecht afgeschilderd als monsters', zo vervolgde Boksem zijn pleidooi. Alle slachtoffers, die hij consequent 'aangevers' noemde, zouden zelf de beslissing hebben genomen om onveilige seks te hebben. 'Het zijn geen padvinders. Ze kwamen heus niet naar de Hoornse Plas en het Stadspark om van de natuur te genieten.' Volgens Anker proberen de slachtoffers hun eigen verantwoordelijkheid af te schuiven op de drie verdachten.
Woensdag eiste het Openbaar Ministerie gevangenisstraffen van 15 en 8 jaar tegen de drie verdachten. Donderdag is de laatste dag van het proces. Dan reageren het OM en de advocaten van de verdachten op elkaar en komen de verdachten mogelijk zelf nog aan het woord.