Huwelijk Pekela en Veendam op 1 januari ontbonden

De locatie van De Kompanjie aan het Raadhuisplein in Veendam
De locatie van De Kompanjie aan het Raadhuisplein in Veendam © Marco Grimmon/RTV Noord
Op 1 januari 2021 wordt de stekker uit het ambtelijk apparaat de Kompanjie getrokken. Dat is de gezamenlijke organisatie van de gemeenten Pekela en Veendam. Medewerkers behouden hun baan.
Het was lang de vraag of de datum 1 januari 2021 überhaupt wel gehaald zou worden, maar het hoge woord is er nu uit. Dat betekent voor zo’n 320 medewerkers dat zij mogelijk een nieuwe werkplek krijgen.
Welke medewerker in de toekomst voor Pekela komt te werken en welke voor Veendam, dat is nog onbekend. De komende maand krijgen zij meer te horen.
De medewerkers houden recht op hun positie en de bijbehorende arbeidsvoorwaarden, als zij in dienst komen bij de nieuwe organisatie.

Vijf jaar samenwerken

De gemeenten gaat weliswaar scheiden, maar zijn de komende vijf jaar nog niet van elkaar af. Gedurende die periode gaat Pekela diensten inkopen bij Veendam. Dat komt omdat Pekela nog geen eigen ambtelijk apparaat met medewerkers heeft.
Moet bijvoorbeeld het groenonderhoud gedaan worden, dan kan Pekela mensen inhuren die in dienst zijn bij de gemeente Veendam.
Wel zijn blij dat er duidelijkheid en zekerheid is voor medewerkers
Jaap Kuin - burgemeester Pekela

Goede gesprekken

Veendammer burgemeester Sipke Swierstra: ‘De gesprekken zijn in goede harmonie verlopen. Er zijn goede afspraken gemaakt. De belangrijkste uitgangspunten zijn daarin geborgd, zoals het behouden van de werkgelegenheid en het op peil houden van de dienstverlening aan de inwoners.’
Pekelder waarnemer Jaap Kuin sluit zich bij die woorden aan, maar benadrukt dat hij het jammer vindt dat de Kompanjie wordt opgeheven: ‘Wel zijn wij blij dat er duidelijkheid en zekerheid is voor medewerkers en dat zij allemaal een plek krijgen in één van de nieuwe organisaties.’

Ontevreden

Pekela en Veendam gaan uit elkaar, omdat Veendam ontevreden is over de samenwerking. Die gemeente vond het onwerkbaar dat het schip werd bestuurd door twee kapiteins. Na veel praten kwamen de gemeenten tot de conclusie dat De Kompanjie niet langer houdbaar is.