Bouw informatiecentrum Schier bereikt hoogste punt

Het hoogste punt is bereikt bij de bouw van het nieuwe informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog. De stalen constructie voor het dak is deze week geplaatst. Het gebouw is 9,42 meter hoog geworden.
De hoogte van het gebouw is vergelijkbaar met de omliggende gebouwen zoals de Toxbar en Hotel Graaf Bernstorff.
Het Baken moet straks het punt zijn waar toeristen terecht kunnen voor informatie. Maar ook met vragen over bijzondere vondsten en voor het posten van een pakket of brief. Gemeente Schiermonnikoog, VVV, Stichting Bezoekerscentrum, Natuurmonumenten en Nationaal Park Schiermonnikoog zijn de initiatiefnemers van de bouw.
Zo komt het nieuwe informatiecentrum op Schier eruit te zien
Zo komt het nieuwe informatiecentrum op Schier eruit te zien © Nationaal Park Schiermonnikoog

Op schema

De bouw van het informatiecentrum verloopt vlot volgens de initiatiefnemers: ‘Vanaf de straat is de buitenkant met zijn Groninger rode bakstenen goed te zien.’ Eerst zouden er gele bakstenen gebruikt worden maar op verzoek van de gemeentelijke welstandscommissie is dit aangepast. Die beoordelen hoe een gebouw het beste in de omgeving past.
De Groninger rode bakstenen van het gebouw
De Groninger rode bakstenen van het gebouw © Cynthia Borras, Natuurmonumenten
‘Corona heeft geen invloed gehad op het bouwproces. De aannemer kon gewoon doorgaan. Wel verliepen vergaderingen met de initiatiefnemers anders. Dat moest nu allemaal digitaal’, laat Ine Kelderman van Natuurmonumenten weten.
‘In het nieuwe jaar gaan we de ruimtes inrichten zoals de tentoonstellingsruimte. Op een interactieve manier kunnen bezoekers kennis maken met de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en het Nationaal Park Schiermonnikoog’, vertelt Kelderman.
Het gebouw gaat in april open voor publiek.
De voorzijde van het nieuwe gebouw.
De voorzijde van het nieuwe gebouw. © Nationaal Park Schiermonnikoog