Onderzoek naar Joods vastgoed in Westerkwartier

De 83 Joden in het Westerkwartier zijn allemaal vermoord
De 83 Joden in het Westerkwartier zijn allemaal vermoord © RTV Noord
De gemeente Westerkwartier gaat onderzoek doen naar wat er is gebeurd met Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Voor het onderzoek sluit Westerkwartier zich aan bij andere gemeenten waar ook dergelijke onderzoeken plaatsvinden.
Het verzoek tot het onderzoek komt van CDA-raadslid Jan Willem Slotema.
In antwoord op de vraag van Slotema schrijft het college van Burgemeester en Wethouders: 'Gezien de gevoeligheid van het onderwerp zoeken we contact en afstemming met andere gemeenten. Inmiddels hebben wij contact gezocht met de gemeente Groningen, waar ze met zo'n onderzoek gaan starten.'

Geschiedenis ophelderen

Het gemeentebestuur wil bij het onderzoek onder meer de expertise van de Rijksuniversiteit Groningen en Herinneringskamp Westerbork betrekken. Ook kunnen de kennis van het Joodse Schooltje in Leek en Historische Verenigingen in het Westerkwartier bij het onderzoek worden betrokken.
Slotema hoopt inzicht te krijgen in wat er is gebeurd met de woningen, winkels en bedrijven van de 83 Joden in het Westerkwartier die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht. Volgens de CDA'er moet die geschiedenis worden opgehelderd en vastgelegd.