Stad wil tientallen onveilige lichtmasten snel vervangen

De problemen met de lichtmasten kwamen aan het licht op sportpark Coendersborg
De problemen met de lichtmasten kwamen aan het licht op sportpark Coendersborg © Archief Peter Steinfort/RTV Noord
Zo'n 77 lichtmasten langs sportvelden in de gemeente Groningen moeten zo spoedig mogelijk worden vervangen. Dat blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd naar de onveilige lichtmasten op alle sportparken.
Alle 464 masten zijn onderzocht nadat er bij toeval roestvorming werd ontdekt bij twee palen op sportpark Coendersborg. Dat kwam aan het licht nadat er onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd. De twee roestende masten zorgden voor een acuut gevaar; bij harde wind zouden ze kunnen omvallen. Om het zekere voor het onzekere te nemen nam sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) geen risico en besloot ze alle lichtmasten te onderzoeken.

Niet sporten bij windkracht 6

Dat onderzoek wijst dus uit dat er 77 lichtmasten vervangen moeten worden, nog eens 127 masten worden verder onderzocht. Nog eens zeven andere worden verwijderd omdat ze zijn afgekeurd, maar ook omdat ze al geruime tijd niet meer worden gebruikt.
De gemeente hoopt dat in de zomer van volgend jaar de masten zijn hersteld of vervangen. De hele operatie kost negen ton, de wethouder ging eerder uit van een bedrag van zeven ton. Op sportparken waar onveilige masten staan zal er niet worden gesport bij onweer of windkracht 6 of meer.