Kap verwijderd van molen Aeolus in Adorp

‘Niet de kop, maar de kap is eraf’, grapt voorzitter Peter Pauw van de Molenstichting Winsum. De restauratiewerkzaamheden van molen Aeolus zijn donderdagochtend begonnen.
Een hijskraan heeft de roeden en de kap van de molen gehaald. ‘We wilden hier een feestelijk moment van maken maar vanwege de coronacrisis kon dat helaas niet’, zegt Pauw, die vanuit een tuinstoel samen met een handjevol Adorpers toekijkt.
Molen Aeolus zonder kap
Molen Aeolus zonder kap © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Vorig jaar lukte het de molenstichting de molen in bezit te krijgen. Hij verkeert in slechte staat en er moet veel aan gebeuren. De molen stamt uit 1851 en staat al bijna twintig jaar stil. De roeden en de kap worden door een bedrijf in het dorp gerestaureerd. Ook krijgt de molen zijn wieken weer terug.

Geld

De afgelopen maanden heeft de stichting het benodigde geld voor de herstelwerkzaamheden bij elkaar verzameld dankzij fondsen, giften, gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen.
Ook de roeden zijn van de molen gehaald
Ook de roeden zijn van de molen gehaald © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'We willen graag voor de inwoners van Adorp nog een daad stellen voor de echte winter en laten zien dat we begonnen zijn met het aanpakken van de molen. Ondanks dat we er geen feestje van kunnen maken is het toch een feestelijke dag', zegt Pauw.
Over twee jaar moet de Aeolus weer in ere hersteld zijn.