RIVM geeft stookalert af: geen houtvuur vandaag

Een knisperend haardvuur
Een knisperend haardvuur © Pixabay
Het RIVM heeft voor onze provincie een stookalert afgegeven. Omdat er weinig wind staat en er sprake is van een dunne onderste luchtlaag, blijft rook van houtvuren hangen. Daarmee vermindert de luchtkwaliteit.
Het RIVM roept mensen daarom op om vandaag geen hout te stoken, bijvoorbeeld in hun houtkachel. 'Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving. Daarnaast zijn mensen nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd', aldus het RIVM.

Schadelijke stoffen

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, benzeen en koolmonoxide. Volgens het RIVM is de rook voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.
Het RIVM verwacht dat de weersomstandigheden tot in de nacht ongunstig blijven. Daarna lijkt de wind toe te nemen, waardoor de rook zich meer verspreidt en de luchtkwaliteit verbetert.

Ook in andere provincies

De stookwaarschuwing geldt behalve voor de provincie Groningen ook voor Drenthe, Friesland, Overijssel, Flevoland, Noord-Holland en Noord-Brabant.