Carbidschieten mag in Groningen doorgaan, maar wel onder voorwaarden

Carbidschieten in Zuidhorn
Carbidschieten in Zuidhorn © Steven Radersma/RTV Noord
Op oudjaarsdag mag het carbidschieten in onze provincie doorgaan. Wel gelden er extra regels: zo mogen er maximaal vier mensen bij elkaar komen bij het carbidschieten, en moet er onderling 1,5 meter afstand gehouden worden.
Dat melden ingewijden donderdagmiddag aan RTV Noord.

Maximaal vier personen aanwezig

In de hele provincie geldt één afspraak: 'grote georganiseerde evenementen zijn niet toegestaan, er mogen maximaal vier personen aanwezig zijn'. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is meer publiek niet welkom.
Ook is het niet de bedoeling dat er meer publiek aangetrokken wordt met bijvoorbeeld tapinstallaties of tenten. Grote gezelschappen zijn, vanwege corona, uit den boze.
Bovenop de algemene afspraken gelden er per gemeente ook andere regels. Die gaan over de plekken waar wel en geen carbid mag worden geschoten, en over de aantallen en de grootte van melkbussen.
In verschillende gemeenten is het bovendien verplicht te melden dat je carbid gaat schieten. De gemeenten maken de extra lokale regels later nog bekend.

'Veel te gevaarlijk'

Burgemeester Schuiling van Groningen gaf afgelopen week nog het advies om het carbidschieten helemaal niet door te laten gaan. 'Veel te gevaarlijk', noemde hij het, met het oog op de coronamaatregelen.
Maar niet alle gemeenten denken er zo over. De gemeenten Midden-Groningen en Westerwolde zien bijvoorbeeld wel mogelijkheden om het carbidschieten door te laten gaan.
Voor raadsleden in die laatste gemeente blijkt het 'carbidschaiten' bijkans heilig. Zij krijgen hun zin, al is de carbidtraditie dit jaar wel met minder mensen dan normaal.

Oproep aan debutanten: 'Doe het niet'

De burgemeesters doen wel een 'dringend beroep' op mensen die nog niet eerder met carbid hebben geschoten.
'Doe het niet', zeggen ze. 'De extra druk op de zorg moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Mensen die niet weten hoe ze carbid moeten schieten, lopen het risico om gewond te raken.'

Teleurstelling en opluchting

Vincent Schenkel van Carbid Team Ten Post heeft dubbele gevoelens bij het besluit. ‘Allereerst is het positief dat we kunnen schieten, laat ik dat voorop stellen. Maar zonder publiek en met een klein clubje, dat is wel een teleurstelling.’
De voorbereidingen en de entourage maken het voor Schenkel iets waar hij elk jaar naar uitkijkt. Ondanks de beperkingen die dit jaar gelden, heeft het wel nut om het toch door te laten gaan, vindt hij. 'Het is toch traditie.'
Kijk hier het hele interview met Vincent Schenkel bij Noord Vandaag
Carbidschieten met een klein clubje