Gemeente zet streep door MFA Bedum

Zo moet het nieuwe gebouw eruit komen te zien
Zo moet het nieuwe gebouw eruit komen te zien © Stichting Ontwikkeling MFA Bedum
De gemeente Het Hogeland kan geen financiële steun verlenen aan het realiseren van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) op het sportpark in Bedum.
Het college heeft besloten het plan financieel niet te kunnen steunen. De gemeente zit in financieel zwaar weer en moet bezuinigen. Grote projecten zoals deze kan de gemeente daarom niet meer steunen. De gemeente heeft nog een zoektocht gedaan naar de benodigde 3.4 miljoen euro, maar zonder resultaat.
Afgelopen zomer bleek uit een haalbaarheidsonderzoek dat de MFA Bedum er kon komen. Wel moest de gemeente dan de miljoenen bijdragen voor de realisatie van kleedkamers, de aanleg van een kunstgrasveld en de inrichting van de openbare ruimte.
De voetbalvereniging en een aantal Bedumers hadden zich verenigd in de stichting MFA Bedum om een nieuw gebouw te realiseren. De huidige kantine en kleedkamers zijn dringend aan vervanging toe.

Geen geld uit externe potjes

Eerder dit jaar liet het college van burgemeester en wethouders de stichting nog weten dat er voor de bouw wellicht aardbevingscompensatiegeld gebruikt kon worden uit het Nationaal Programma Groningen (NPG). Dat blijkt nu niet het geval. Volgens de gemeente komt dat omdat de regels voor het verkrijgen van dit geld streng zijn. Projecten worden door een commissie beoordeeld en moeten aan veel eisen voldoen.
Een impressie van het nieuwe MFA in Bedum
Een impressie van het nieuwe MFA in Bedum © Stichting MFA Bedum
Wethouder Theo de Vries (ChristenUnie) betreurt de mislukte zoektocht naar geld. ‘Wij vinden het een mooi initiatief dat vanuit de burgers is ontstaan. Helaas kunnen wij dit niet met geld ondersteunen. Het zit er domweg niet in. Hoe graag we dit ook hadden gewild.’
De gemeente heeft wel geld gereserveerd om de kleedkamers van SV Bedum aan te pakken. Hiervoor was al 1,5 miljoen euro begroot.

Boosheid

'We zijn enorm teleurgesteld in dit college', zegt Gert-Jan Hageman van de stichting MFA Bedum. De stichting is boos over het verloop van het proces. Ze gaat daarom op 1 december een online informatiebijeenkomst organiseren en gaat uit de doeken doen hoe de afgelopen jaren de samenwerking met de gemeente is geweest.
‘In Winsum lijkt alles mogelijk met het dekken van kosten overschrijdende projecten. Bijvoorbeeld bij de realisatie van een nieuw sportpark en de miljoenen extra voor de multifunctionele accommodatie De Tirrel. Bedum komt er maar bekaaid vanaf’, aldus Hageman.
Ook de voetbalvereniging SV Bedum is 'enorm teleurgesteld.' Ze hadden gehoopt dat de gemeente toch samen met hen had gezocht naar andere manieren van financieren.