Opnieuw forse celstraf voor 'Koningsnachtsteker' voor steekincident, mishandeling én bedreiging

De veroordeelde heeft naar eigen zeggen altijd een mes op zak
De veroordeelde heeft naar eigen zeggen altijd een mes op zak © Erik Forsberg\Flickr CC
De rechtbank van Groningen heeft een 25-jarige man uit Sappemeer wegens poging tot zware mishandeling, mishandeling en bedreiging veroordeeld tot twintig maanden celstraf. Zes maanden daarvan zijn voorwaardelijk aan de man opgelegd.
Het Openbaar Ministerie (OM) had twee jaar onvoorwaardelijk tegen de man geëist.

Steek in de rug

Op 10 februari vorig jaar wilde het slachtoffer, een jonge man, op straat voor een café aan de Noorderstraat in Sappemeer een groepsruzie sussen, toen hij door de verdachte met een scherp voorwerp zijn rug werd gestoken. Het slachtoffer liep daardoor een steekwond van vier centimeter diep in zijn bovenrug op. Omstanders schoten het slachtoffer te hulp, waarna hij met een ambulance werd afgevoerd.

'Laffe daad'

Volgens de rechtbank is het niet aan de verdachte te danken dat de gevolgen van de steek niet nog veel grotere gevolgen hadden. De rechtbank spreekt van een laffe daad, die op het slachtoffer een grote impact heeft gehad. Die moest psychiatrische hulp zoeken, omdat hij onder meer kampte met herbelevingen.

Bedreiging en mishandeling

Verder heeft de 25-jarige Sappemeerster zich schuldig gemaakt aan bedreiging en mishandeling van een voormalige vriendin. Dat gebeurde eind augustus 2018 in een woning waar de vrouw zich toen bevond. Hij bedreigde haar met een mes in zijn hand.
De rechtbank acht ook bewezen dat hij de vrouw heeft mishandeld door haar bij haar keel te grijpen, te slaan, te stompen en haar tegen haar onderlichaam te schoppen.

Tweemaal poging doodslag

De rechtbank woog zwaar mee dat de man eind 2016 voor tweemaal poging tot doodslag en bedreiging is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Tijdens de Koningsnacht van Assen, dat jaar, stak hij aan de Singelpassage twee mannen met een mes. Een ruzie tussen twee groepen stappers ging aan die steekpartij vooraf.
Het strafblad van de man bevat veel uitgaansgeweld. Hij pleegde de bedreiging, de mishandeling en het steekincident in Sappemeer bovendien in zijn proeftijd. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. Hij moet het slachtoffer ruim 2700 euro schadevergoeding betalen.

Altijd een mes op zak

De rechtbank matigde de straf, omdat een deel van de feiten lang op de plank lagen. Maar ook omdat de man drie maanden lang naar een kliniek moet. Hier zal hij nader worden onderzocht. Daarna zal hij zich ambulant moeten laten behandelen en beschermd moeten gaan wonen.

Geadopteerd

Als kind werd de Sappemeerster geadopteerd uit Haïti. Tot zijn zesde jaar leefde hij daar voornamelijk op straat. Volgens deskundigen heeft hij hechting- en agressie problematiek.
Tijdens eerdere zittingen verklaarde hij altijd een mes op zak te hebben.