Fietsenstallingen op negen Groningse stations uitgebreid

De fietsenstalling bij station Europapark
De fietsenstalling bij station Europapark © Eveline Jonkers/RTV Noord
ProRail bouwt de komende jaren bij negen treinstations in onze provincie extra fietsenstallingen. Dat moet het voor reizigers makkelijker maken een plek voor hun fiets te vinden en de aansluiting op trein of bus te halen.
De fietsenstallingen komen bij stations in heel Nederland die een belangrijke rol als OV-knooppunt vervullen, of op plekken waar veel huizen gebouwd gaan worden. Voor onze provincie gaat het om de volgende stations : Bedum, Grijpskerk, Groningen, Groningen Europapark, Groningen Noord, Hoogezand-Sappemeer, Martenshoek, Veendam en Winschoten.

'Nederlanders zijn meer gaan fietsen'

Alle provincies en vervoersregio’s konden bij staatssecretaris Stientje van Veldhoven plannen indienen voor fietsenstallingen. Van Veldhoven heeft 63 plannen uitgekozen. Landelijk komen er daardoor 100.000 stallingsplaatsen bij. Volgens de staatsecretaris is de uitbreiding nodig om het fietsgebruik toeneemt.
'We zien dat Nederlanders in coronatijd nog weer meer zijn gaan fietsen. Nu werken we nog zoveel mogelijk thuis, maar straks gaan we ook weer op de fiets naar het werk. Met deze investering zorgen we dat je je fiets kwijt kunt bij het station, zodat je makkelijk je reis met de trein, bus, deelauto of metro kunt vervolgen.'

Weinig plek voor bakfietsen

Op dit moment zijn stallingen volgens haar vaak te snel vol omdat mensen hun tweede fiets op het station stallen. Ook is er een tekort aan plekken voor bijvoorbeeld bakfietsen en fietsen met een krat of kinderzitje.