Informateur Eemsdelta adviseert coalitie met Lokaal Belang, ChristenUnie, VVD en CDA

Lijsttrekker Annalies Usmany-Dallinga van Lokaal Belang Eemsdelta lacht na de verkiezingszege
Lijsttrekker Annalies Usmany-Dallinga van Lokaal Belang Eemsdelta lacht na de verkiezingszege © Jeroen Berkenbosch/.RTV Noord
De formatiebesprekingen voor een nieuwe coalitie in de gemeente Eemsdelta moeten worden gestart met de partijen Lokaal Belang Eemsdelta, ChristenUnie, VVD en CDA. Tot dat advies komt informateur Anno Wietze Hiemstra.
Opvallend is dat de PvdA - met vijf zetels de tweede partij in Eemsdelta - daarmee wordt gepasseerd.

Deze combinatie meest kansrijk

Sinds afgelopen zaterdag sprak de oud-burgemeester van Appingedam met de lijsttrekkers van de zeven partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen. Daaruit bleek volgens Hiemstra dat de combinatie Lokaal Belang, ChristenUnie, VVD en CDA het meest kansrijk is.
'Ik kom tot dit advies omdat binnen deze coalitie programmatisch overeenstemming gevonden kan worden, er sprake is van ‘chemie’ tussen de fracties en toekomstige bestuurders en omdat deze coalitiesamenstelling de partijen het meeste vertrouwen geeft in een stabiel bestuur voor de komende 5,5 jaar.'
De geadviseerde coalitie kan bogen op een ruime meerderheid van 20 van de 29 zetels in de gemeenteraad.

Vijf wethouders

De partijen willen vijf wethouders gaan aanstellen, gelet op de grote opgaven waar de gemeente Eemsdelta voor staat, om een stabiel en evenwichtig college te krijgen, en voor een goede verdeling van de werklast binnen het gemeentebestuur.
Afgesproken is dat Lokaal Belang twee wethouders krijgt, de andere partijen ieder één. De precieze formatieomvang is nog wel onderwerp van gesprek tijdens de coalitieonderhandelingen.

Hiemstra verder als formateur

Het advies is inmiddels overgenomen door Lokaal Belang Eemsdelta en ook ChristenUnie, VVD en CDA hebben ingestemd. Hiemstra leidt ook als formateur de verdere coalitieonderhandelingen.
De formatie begint komende week. Hiemstra streeft ernaar het proces voor 18 december af te ronden. De wethouders kunnen dan bij de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente Eemsdelta, op 4 januari 2021, worden benoemd en geïnstalleerd.