OM eist celstraffen tegen drie verdachten in ontvoeringszaak

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Jos Schuurman/FPS
Justitie heeft vrijdag celstraffen geëist tegen drie mannen die verdacht worden van de ontvoering en poging tot doodslag tegen een man uit Groningen. Dat gebeurde vorig jaar september in Leeuwarden.
Het toen 18-jarige slachtoffer werd in een auto naar Leeuwarden gebracht. In de auto werd hij ondervraagd over een hennepdeal, waarbij duizenden euro's zijn verdwenen. In het recreatiegebied Groene Ster werd de Stadjer vastgebonden en zijn ogen en mond werden met duct tape dichtgeplakt. Hij werd geslagen en geschopt, met terpentine overgoten en uiteindelijk in een sloot gegooid. Het lukte hem om zichzelf te bevrijden.

Gevangenisstraffen

Een 20-jarige verdachte uit Leeuwarden is volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan ontvoering en openlijke geweldpleging. Hij was op het moment van het plegen 19 jaar oud. Op advies van de reclassering eist de officier een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk.

Hoofdverdachten

Twee andere verdachten, een 33-jarige man uit Zwolle en een 27-jarige man uit Leeuwarden zijn volgens het OM schuldig aan ontvoering en het medeplegen van poging tot doodslag op het slachtoffer. Volgens de officier hadden deze twee mannen een vooropgezet plan om het slachtoffer te ontvoeren en te mishandelen om hem op deze manier onder druk te zetten en informatie te krijgen. De 27-jarige verdachte is volgens het OM hierin leidend en sturend geweest en de 33-jarige man was zijn rechterhand.
De officier eiste tegen de 33-jarige man uit Zwolle een gevangenisstraf van vijf jaar. Tegen de 27-jarige man uit Leeuwarden eiste de officier een gevangenisstraf van vier jaar met TBS en dwangverpleging.
De rechtbank doet op vrijdag 18 december uitspraak.