Foutje: Noorderzijlvest haalt zelf te veel krabbenscheer weg

Flinke plakken krabbenscheer worden 'gerooid'
Flinke plakken krabbenscheer worden 'gerooid' © Jan Been/RTV Noord
Waterschap Noorderzijlvest heeft deze week bij de transplantatie van krabbenscheer in de stad-Groninger wijk De Held zelf te veel planten weggehaald. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is onduidelijk.
De fout is opmerkelijk omdat tijdens de maaiwerkzaamheden medewerkers van Noorderzijlvest aanwezig waren. Het waterschap schrijft in een persbericht dat er intern maatregelen zijn genomen. Welke maatregelen dat zijn, is niet bekend gemaakt.
Tijdens de maaiwerkzaamheden van afgelopen dinsdag werd krabbenscheer uit een sloot gehaald tussen de Jacob Schorerstraat en de Jakob Israël de Haanstraat en overgebracht naar een sloot aan de Natalie Barneykade. Tijdens de maaiwerkzaamheden werd in strijd met de regels meer dan de helft van de krabbenscheer weggehaald.
De transplantatie van de krabbenscheer van de ene naar de andere sloot kwam er na een klacht van IVN Groningen-Haren. De organisatie voor natuureducatie constateerde vorig jaar december dat de krabbenscheer vrijwel helemaal was verdwenen uit de sloot aan de Natalie Barneykade.

Groene glazenmaker

Krabbenscheer is een belangrijke plant voor de groene glazenmaker. Deze bedreigde libellensoort is voor zijn voortbestaan afhankelijk van de waterplant.
Uit onderzoek van Noorderzijlvest bleek dat dat was gebeurd tijdens werkzaamheden, maar het was niet meer te achterhalen waar het mis ging. Om de populatie aan de Barneykade te herstellen werd afgelopen dinsdag de transplantatie uitgevoerd.
Noorderzijlvest betreurt de gang van zaken en stelt een onderzoek in naar wat er dinsdag is fout gegaan. Ook bekijkt het waterschap, hoe de schade kan worden hersteld.