Volgende week duidelijkheid over legale wietteelt

Wie teelt straks legaal wiet
Wie teelt straks legaal wiet © RTV Noord
Volgende week vindt de loting plaats voor aspirant wiettelers, die een aanvraag hebben ingediend om legaal wiet te mogen produceren. Ook een aantal Groningse gemeenten wil meewerken aan de wietproef. Op 3 december wordt duidelijk, wie verder gaan.
De tien aspirant wiettelers, die worden ingeloot zullen nog wel een integriteitsonderzoek doorlopen. Als dit proces vlot verloopt en hier er geen bezwaren uit voortkomen, kunnen eind februari 2021 de telers formeel worden aangewezen.

Tien gemeenten

De tien telers mogen legaal wiet gaan leveren aan door de overheid gereguleerde coffeeshops. Er doen tien gemeenten aan het experiment mee.
In de pot zitten volgende week donderdag 39 loten, hoewel er 51 aanvragen door de selectie zijn gekomen. Dat komt omdat iemand bijvoorbeeld zes aanvragen voor zes locaties kan indienen. Als die zes aanvragen allemaal zijn goedgekeurd, worden ze ondergebracht in één lot. Als dit lot dan gekozen wordt, zal de winnaar daarvan uiteindelijk één locatie moeten uitkiezen waar hij wiet wil gaan telen.
Eind februari moet na een onderzoek duidelijk zijn of de tien aan het wietexperiment mogen meedoen. Als er een aspirant-teler niet door de screening komt, neemt de eerste op de wachtlijst zijn plaats in.

Lokale procedures

Er is daarna nog wel zeker zes maanden voorbereidingstijd nodig voor de telers aan de slag kunnen gaan. Mogelijk zijn nog lokale procedures nodig om wiet te gaan telen.