Negen dode ganzen aangetroffen bij Oldambtmeer

Een dode gans drijft in het Oldambtmeer
Een dode gans drijft in het Oldambtmeer © Elwin Baas/RTV Noord
Aan de noordrand van het Oldambtmeer zijn zaterdag enkele dode ganzen aangespoeld. Waarschijnlijk zijn de dieren bezweken aan de vogelgriep.
De beesten hadden verschijnselen van de vogelgriep, vertelt een medewerker van de dierenambulance. 'Ze hadden slijm en bloed uit hun bek en hun achterste. Ook waren er enkelen die nog leefden. Die draaiden met hun koppie. Dat is ook een kenmerk van de vogelgriep.'
De drie nog levende ganzen bezweken echter voordat de dierenambulance ze mee kon nemen. Op het strand lagen ook al zes dode vogels. Omdat de dierenambulance de dode dieren niet mee mag nemen met het oog op besmettingsgevaar, is de gemeente Oldambt ingeschakeld om ze op te halen.

Melden

De vogelgriep is zeer besmettelijk en gaat momenteel rond in Nederland. Om die reden geldt voor pluimvee een ophokplicht.
Een dode gans op het strand van het Oldambtmeer
Een dode gans op het strand van het Oldambtmeer © Elwin Baas/RTV Noord
In de afgelopen twee weken zijn verderop, bij Tetjehorn, drie dode ganzen gevonden, vertelt boswachter Annet de Jong van Staatsbosbeheer. De vondst moet worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Die brengt in kaart waar dode vogels gevonden worden om de verspreiding van de vogelgriep te monitoren.