Tabaksfabriek Niemeyer sluit na 200 jaar

De tabaksfabriek van BAT Niemeyer in Stad
De tabaksfabriek van BAT Niemeyer in Stad © Jos Schuurmans/FPS
De vertrouwde geur van tabak verdwijnt voor altijd uit de stad Groningen. Tabaksfabriek BAT Niemeyer gaat definitief dicht. Dat heeft eigenaar British American Tobacco (BAT) besloten.
De 185 medewerkers zijn maandagmiddag geïnformeerd over de sluiting van de fabriek aan de Paterswoldseweg. Het plan is dat Niemeyer, bekend van de Samson shag, in het derde kwartaal van 2022 dichtgaat.
Door de ingestorte markt van sigaretten en shag moet de tabaksproducent inkrimpen. Waarschijnlijk wordt de Groningse productie van tabak overgeheveld naar goedkopere productielocaties in Hongarije en Duitsland.

Diverse scenario's

BAT liet eerder al weten sluiting van de Groningse fabriek te onderzoeken. Diverse scenario's zijn tegen het licht gehouden. Zo is er ook gekeken of er ander werk in de vestiging in Stad kan worden gedaan. Nu is dus besloten om de fabriek definitief te sluiten.
De raad van commissarissen van BAT heeft groen licht gegeven voor het einde van de Groningse tabaksproductie.
De Ondernemingsraad van Niemeyer buigt zich nu nog over het besluit van de directie. Of dit tot nieuwe inzichten zal leiden, is zeer de vraag.

Meindert Niemeyer

Het einde van ruim twee eeuwen tabaksproductie in onze provincie. In maart van het jaar 1819 begon Meindert Niemeyer met de productie van tabak van het merk Wapen van Rotterdam. Later toen zijn zoon Theodorus het bedrijf overnam werd de productie fors uitgebreid.
In de oorlogsjaren schakelde de fabriek tijdelijk over op de productie van thee en koffie.

Koninklijk

Bij het 150-jarig bestaan kreeg de fabriek het predicaat Koninklijk. De Koninklijke Theodorus Niemeijer BV ging in 1999 op in het Rothmans concern, dat later weer opging in British American Tobacco.
Lees hier meer over de geschiedenis van BAT Niemeyer.
BAT Niemeyer in Stad
BAT Niemeyer in Stad © Jos Schuurman/FPS