Longpatiënt over mondkapjesplicht: 'Het valt niet mee'

'Ik krijg het ontzettend benauwd van een mondkapje.' Jitske de Vries uit Grootegast ziet erg op tegen de mondkapjesplicht die dinsdag wordt ingevoerd. Ze heeft COPD en krijgt te weinig zuurstof met een kapje op.

Dat het vanaf dinsdag verplicht wordt een mondkapje te dragen ziet de Vries dus totaal niet zitten: 'Ik vind het absoluut niet prettig. Het moet een vrije keuze zijn om een mondkapje te dragen.'

'Je krijgt geen zuurstof'

'Ik kom zo weinig mogelijk in de winkel', vertelt De Vries over haar situatie. 'Je begint door het mondkapje te piepen en te hijgen. Alles wordt minder, omdat je weinig zuurstof hebt. Ik knip met de perforator gaatjes in het mondkapje, zodat ik wat zuurstof binnen krijg'.

Als De Vries haar mondkapje niet op heeft, kijken mensen haar raar aan. 'Een arm in het gips ziet iedereen, maar COPD is een ziekte die je niet ziet', vertelt ze. 'Als je het zegt, dan zeggen ze dat je er nog gezond uit ziet. Je staat niet te piepen en te hijgen. Ze denken dat het wel meevalt, maar het valt niet mee.'

Een pasje?

Er zijn uitzonderingen op de mondkapjesplicht, ook voor mensen met longaandoeningen. Maar hoe bewijs je dat? De Vries heeft een pasje gedownload als bewijsstuk. 'Van het RIVM, dan mag je zonder mondkapje naar binnen', zegt ze daar zelf over.

Het RIVM laat aan RTV Noord echter weten dat zulke pasjes niet uitgegeven worden en geen officiële status hebben. Het rijksinstituut verwijst naar de regels van de overheid. Daarin staat dat het aan de persoon zelf is om aan te tonen dat een mondkapje niet gedragen kan worden. Bijvoorbeeld door het tonen van medicatie, maar er zijn ook andere opties.

Lees ook:
- Mondkapjesplicht vanaf dinsdag: dit betekent het voor jou
- Mondkapjes op school: 'Snap het wel, al word ik er soms benauwd van'
- Alles over het coronavirus in Groningen

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws