Sluiting tabaksfabriek treft ook 57 werknemers van leerwerkbedrijf Iederz

Medewerkers van de tabaksfabriek in Groningen verlaten het pand
Medewerkers van de tabaksfabriek in Groningen verlaten het pand © Jos Schuurman/FPS/Beeldbewerking RTV Noord
De sluiting van tabaksfabriek BAT Niemeyer heeft ook gevolgen voor de 57 werknemers van het gemeentelijke sociaal leer-werkbedrijf Iederz die bij het bedrijf gedetacheerd zijn.
Als de Ondernemingsraad van British American Tobacco (BAT) de sluiting doorvoert, moet de gemeente Groningen voor deze groep op zoek naar ander werk.
'Niemand krijgt ontslag', benadrukt woordvoerder Corien Koetsier namens de gemeente. 'Er wordt naar ander passend werk gezocht. Gelukkig is daar ook nog even de tijd voor. Alle medewerkers zijn hiervan ook op de hoogte.'

Productie naar goedkopere locaties

BAT maakte maandag bekend dat de fabriek aan de Paterswoldseweg dicht gaat. De Groningse productie wordt waarschijnlijk overgeheveld naar goedkopere productielocaties in Hongarije en Duitsland. De 185 medewerkers van het bedrijf zijn daar volgens vakbond FNV maandagmiddag over geïnformeerd.
De gemeente betreurt het besluit van BAT om Groningen na 200 jaar te verlaten, zegt Coetsier. 'Een begrip in de stad gaat verdwijnen. Het is met name voor de werkgelegenheid een aderlating.'