Cel- en werkstraf voor inbrekers op strooptocht

Een inbreker aan het werk
Een inbreker aan het werk © Sjoerd Halma/RTV Noord (fotobewerking)
Voor het plegen van inbraken in sportkantines, een loods en een woning in Oost-Groningen en Drenthe zijn twee mannen (20) uit Musselkanaal en Beilen veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar. Hiervan is een jaar voorwaardelijk.
Het duo heeft een half jaar in voorarrest gezeten en hoeft daarom niet meer de cel in. De rechter legde hen ook een werkstraf van 180 en 240 uur op. Ze pleegden in maart de inbraken in Ter Apel, Musselkanaal, Stadskanaal, Ees en Schoonoord. De buit bestond onder meer uit tv's, laptops en snacks.

Sleutel uit buitenkastje

De woninginbraak vond plaats in Stadskanaal. De 93-jarige bewoner lag op dat moment in het ziekenhuis. De inbrekers kwamen binnen met een sleutel uit een buitenkastje. Ze namen een klok, tv en sieraden mee. De sieraden werden in het water gegooid. Tijdens een inbraak op een camping liet een van de inbrekers bloedsporen achter. Ze werden opgepakt na een ongeluk met de gestolen auto op de A28.
De auto was gestolen uit een loods aan de Unikenkade in Stadskanaal. In die loods stonden twee auto's. Uit de ene wagen haalden de mannen een accu en plaatsten die in de andere wagen. Bij het wegrijden vernielden ze een oldtimer die tegen een hek werd gedrukt. Eén van de inbrekers kende de eigenaar van de gestolen auto. Hij was daar kind aan huis.

Taakstraf en hulpverlening

De politie vergeleek de mannen in de gestolen auto met de inbrekers op de camerabeelden van de sportkantines. Het DNA van het bloedspoor bleek afkomstig van één van hen. De inbraken waren in een tijdsbestek van ruim twee weken gepleegd. Eén van de daders liep nog in een proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke taakstraf van veertig uur. Die moet hij nu ook uitvoeren.
Beide mannen krijgen hulpverlening en lijken nu de goede weg te hebben ingeslagen. Dit wil de rechter niet doorkruisen en daarom hoeven ze dus niet terug naar de gevangenis.