'Ook kleine schepen kunnen containers verliezen boven de Wadden'

De MSC Zoe verloor begin vorig jaar 342 containers in zee
De MSC Zoe verloor begin vorig jaar 342 containers in zee © EPA
Niet alleen de hele grote schepen lopen het gevaar containers te verliezen in het Waddengebied. Ook bij de kleinere schepen, die veel langs de Waddenkust varen, bestaat dit risico.
Tot die conclusie komt het Maritiem Research Instituut (Marin) in Wageningen, dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek heeft gedaan.
Aanleiding is ramp met de MSC Zoe, die twee jaar geleden 342 containers verloor in het Waddengebied. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dit jaar dat de Wadden beter beveiligd moeten worden tegen het verlies van containers door grote schepen.

Groen water

Marin heeft bij het vervolgonderzoek gekeken hoe het zit met de kleinere containerschepen. Ook daarmee kan het mis gaan, is de conclusie. Zo verloor begin dit jaar zo’n schip nog zeven containers in het Waddengebied.
Volgens het onderzoeksinstituut zijn er meerdere oorzaken waardoor ook deze kleinere schepen de kans lopen containers te verliezen rond het Waddengebied. Zogenoemd 'groen water' is een van die oorzaken.
Daarbij gaat het om massief zeewater dat tegen de zijkant van de containers kan klappen bij hoge golven. Dat komt regelmatig voor in dit gebied. Verder bestaat ook het gevaar dat zo’n schip de zeebodem in het grillige Waddengebied raakt.

Testbasin

De Wageningse onderzoekers hebben een groot testbasin, waar de situatie op het wad is nagebootst. Er is gekeken naar de situatie op de twee scheepsroutes boven het wad. Dat is de zuidelijke route vlak langs de Waddeneilanden en de noordelijke route, die veel dieper, maar ook langer is.
Uit de simulaties komt naar voren dat de kans dat kleinere schepen containers verliezen het grootst is op de route vlakbij de eilanden. Toch is dat ook op de diepere noordelijke route ook niet uit te sluiten.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Kustwacht krijgen het advies hier rekening mee te houden bij besluitvorming over de routes van containerschepen langs het Waddengebied.