Seinhuisje verhuist van Stad noar Knoal

Het seinhuisje krijgt een nieuwe bestemming
Het seinhuisje krijgt een nieuwe bestemming © STAR
Een seinhuisje, dat bijna honderd jaar bij het hoofdstation in Groningen heeft gestaan, is donderdag begonnen aan een reis naar Stadskanaal. Daar krijgt het gebouwtje een plek op het terrein van museumspoorlijn STAR.
Het gebouwtje is donderdagmiddag van zijn plek gehesen en op een speciale vrachtwagen geplaatst. 'Een niet alledaagse klus', zegt Gerrit Wessels van ProRail. Het historisch seinhuisje weegt zo'n zestien ton en moest worden gedemonteerd voor het transport naar Stadskanaal.

Nauwkeurig werkje

'Het dak is er eerst vanaf gehaald en gaat donderdagavond samen met gebouwtje richting Stadskanaal.' Het ophijsen van het huisje is ook een nauwkeurig werkje. 'We moeten ervoor zorgen dat de fundering en het metselwerk niet beschadigd raken', aldus Wessels, die er alle vertrouwen in heeft dat de klus zonder problemen verloopt.
Het past bij ons
Lars Blaauw - STAR
Bij de STAR zijn heel blij met de nieuwe aanwinst. 'Het lukt natuurlijk niet alle dagen om zo'n seinhuisje te bemachtigen, maar wij vinden dat het bij ons past', zegt Lars Blaauw van de museumspoorlijn. 'Bovendien hebben er veel van dit soort huisjes tussen Stadskanaal en Ter Apel gestaan.'
Het transport van het gebouwtje is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuur Fonds. De STAR wil het seinhuisje als kiosk gaan gebruiken en hoopt het volgend jaar op Hemelvaartsdag in gebruik te kunnen nemen.