In Haren gestolen politiekleding gevonden in martelcontainer

Een tandartsstoel die in de martelcontainer stond
Een tandartsstoel die in de martelcontainer stond © ANP
De politiekleding die eerder dit jaar werd gevonden in de zogenaamde 'martelcontainer' in Wouwse Plantage is afkomstig uit Haren. Daar werd de kleding in mei 2018 gestolen uit het politiebureau.
Volgens De Telegraaf werden er in die periode ook nog uniformen gestolen bij agenten thuis.
Vrijdag kwam meer informatie over de martelcontainer naar voren in de inleidende zitting. Tien verdachten moeten zich verantwoorden voor de rechtbank.
Zij hadden twee loodsen, in Wouwse Plantage en Rotterdam, tot hun beschikking, waarin een aantal zeecontainers was geplaatst.
In onderstaande video van de politie over de invallen in de loodsen zijn ook de uniformen te zien:

Martelcontainer

In Wouwse Plantage bouwden ze naar eigen zeggen hun eigen 'bajes' , waarin ontvoerde criminele vijanden konden worden opgesloten. Het ging om geluiddicht gemaakte cellen. Een ervan was ingericht als martelkamer, met een tandartsstoel waarop slachtoffers konden worden vastgebonden.
Bij de ontmanteling van de loods werd een keur aan martelwerktuigen gevonden, waaronder een speciekuip om te kunnen 'waterboarden' en kniptangen om vingers en tenen af te knippen.

Vermomming

De uit Haren gestolen politie-uniformen dienden een ander doel. Hiermee zouden de verdachten, vermomd als leden van arrestatieteams, vijanden hebben ontvoerd.