Rechtsgeleerde: 'Voor feestbussen gelden strengere coronaregels'

Feestende passagiers tijdens een rit van BoostBussen
Feestende passagiers tijdens een rit van BoostBussen © Boostbussen/Instagram
BoostBussen, het Friese bedrijf dat donderdag in het nieuws kwam door de feestrit met Vindicat-leden, overtrad hoe dan ook de regels van de coronawet.
Dat stelt Jan Brouwer, hoogleraar rechtswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Recreatief vervoer

De eigenaar van het bedrijf stelde eerder dat hij 'een maas in de wet' had gevonden. 'We vallen onder de regels van de touringcarbranche en mogen dus met volle bezetting rijden. Verplicht zitten hoeft niet.'
Volgens Brouwer steekt de vork net iets anders in de steel. 'Dit bedrijf heeft niet als primaire taak om mensen van a naar b te brengen. Daarom valt dit onder recreatief vervoer. En dan gelden strengere regels. Zo moet dan wel onderling anderhalve meter afstand worden gehouden.'
Daarmee wijken de regels dus af van die in het reguliere busvervoer.

Jaarclubs

Op een filmpje dat donderdag opdook, is te zien hoe studenten van Vindicat feesten in de bus. Daarbij draagt vrijwel niemand een mondkapje en wordt ook geen afstand gehouden.
De betreffende studenten zijn lid van twee jaarclubs. Die jaarclubs zijn een jaar lang niet meer welkom op de sociëteit, maakte Vindicat later bekend. De studentenvereniging benadrukte dat het feest los stond van de vereniging.

Handhaving

Het busbedrijf dat de feestritten organiseert, liet vrijdag weten hier voorlopig mee te stoppen. De maatschappij gaat onderzoeken hoe de handhaving in de bussen verbeterd kan worden.