Omwonenden voeren actie tegen metershoge nieuwe Gerrit Krolbrug

Actievoerders hingen een spandoek op bij de Gerrit Krolbrug
Actievoerders hingen een spandoek op bij de Gerrit Krolbrug © Robert Pastoor/RTV Noord
Zo'n twintig omwonenden van de Gerrit Krolbrug in de stad Groningen hebben maandagmorgen actiegevoerd. Ze zijn tegen de plannen van Rijkswaterstaat om de brug te vervangen door een nieuwe, hogere variant.
'Het wordt een barrière voor veel mensen', zegt Maria Hintzbergen, een van de actievoerders. 'Het wordt een enorme helling naar de brug toe. Dat is misschien prima als je een e-bike hebt, maar deze brug is een belangrijke verbinding naar de stad, scholen en winkels. Vaak voor mensen met kleine kinderen op de fiets of voor mensen die slecht ter been zijn en met een rollator lopen.'

Flyers uitgedeeld

Aan weerszijden van de brug deelden de actievoerders flyers uit. Aan de enkele meters hoge fietsers- en voetgangersbrug die gebruikt kan worden als de draaibrug open is, hangt een spandoek. 'Brug zo hoog? Nee!', staat erop.
De flyer die omwonenden uitdelen
De flyer die omwonenden uitdelen © Robert Pastoor/RTV Noord

Bewonersvariant

De brug die Rijkswaterstaat wil, moet zo'n vijf meter hoog worden. De bewoners lieten zelf ook een variant ontwerpen, van zo'n twee meter hoog. De Tweede Kamer praat vandaag over de landelijke aanpak van verschillende bruggen en wegen. Mogelijk wordt dan ook stilgestaan bij de Groningse bruggen. Ook over de nieuwbouw van de Paddepoelsterbrug is onvrede van verschillende partijen.
De Groningse raad steunt de plannen van de bewoners voor een lagere variant dan die van Rijkswaterstaat. Hintzbergen: 'De Kamer is nu aan zet, maar wij gaan in elk geval door om actie te voeren.'