Aanleg zonnepark op rioolzuivering Eelde is begonnen

Waterschapsbestuurder Herman Beerda (rechtsonder) plaatst het eerste zonnepaneel
Waterschapsbestuurder Herman Beerda (rechtsonder) plaatst het eerste zonnepaneel © Livestream Waterschap Noorderzijlvest
Op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Eelde is maandag de eerste van ruim vijftienhonderd zonnepanelen geplaatst.
De locatie in Eelde is een van de zeven zuiveringslocaties waar Waterschap Noorderzijlvest een kleinschalig zonnepark gaat aanleggen. Het schap hoopt daarmee op termijn twaalf procent van de eigen elektriciteitsbehoefte te kunnen opwekken.

Waterschap wil energieneutraal zijn in 2025

Herman Beerda, dagelijks bestuurslid van Waterschap Noorderzijlvest, verrichtte de starthandeling. Omdat publiek en pers in verband met corona niet aanwezig konden zijn, gebeurde dat via een livestream op de site van het waterschap.
Tot april volgend jaar worden ook op de rioolzuiveringen in Feerwerd, Onderdendam, Wehe-den Hoorn, Leek, Winsum en Delfzijl zonneparken aangelegd. Later worden ook op de nieuw aan te leggen zuivering in Gaarkeuken zonnepanelen geplaatst. De zonneparken moeten een bijdrage leveren aan het streven van Noorderzijlvest om in 2025 energieneutraal te zijn.