Moorlag: 'Heel veel mensen vinden het lelijk'

Constante rode verlichting op de turbines van Windpark N33
Constante rode verlichting op de turbines van Windpark N33 © Jeroen Willems/RTV Noord
De Tweede Kamer stemt dinsdag over een motie die er voor moet zorgen dat windmolenparken in de toekomst minder lichtvervuiling veroorzaken. De motie is ingediend door het Groningse Tweede Kamerlid William Moorlag van de Partij van de Arbeid.
De bouw van Windpark N33, Windpark Geefsweer en Windpark De Drentse Monden en Oostermoer zijn de directe aanleiding voor Moorlag om de motie in te dienen.
'De verlichting van die parken is in een groot deel van Oost-Groningen en de Veenkoloniën te zien. Heel veel mensen vinden het lelijk en naar mijn smaak is het ook niet nodig. We zijn volgens mij technologisch zo ver dat dit vrij gemakkelijk is op te lossen', zegt Moorlag.

Proef Zeeland met radarsysteem

Moorlag wil dat het kabinet haast maakt met het bevorderen van alternatieven voor de hinderlijke verlichting op windmolens. Hij wijst onder meer op een proef die in Zeeland is uitgevoerd met een radarsysteem. Zo lang er geen vliegtuigen door de radar worden gedetecteerd, blijven de lampen op de molens uit.
Moorlag kent de proef en ook andere initiatieven, maar ziet dat omwonenden van windmolenparken in Groningen en Drenthe nog niet van deze technologie profiteren. Exploitanten van windmolens wachten af volgens Moorlag. Hij vraagt daarom in een motie om urgentie van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
'Als het om windmolens gaat doe je het al snel beroerd, maar dit is wel heel erg beroerd', besluit Moorlag.

Meerderheid

De Tweede Kamer stemt dinsdagmiddag over de motie. Naar verwachting schaart een meerderheid zich achter de motie.