‘Nog niet zeker of er windmolens op de zeedijk komen’

Het algemeen bestuur van Waterschap Hunze en Aa’s besluit woensdag of er een vervolg komt met RWE Windpower voor de plaatsing van drie of vier grote windmolens op de zeedijk aan de Dollard.

Diverse organisaties, waaronder Het Groninger Landschap, de Waddenvereniging en bewonersorganisaties uit de buurt verzetten zich daartegen. Maar wat houdt het voorstel van Hunze en Aa’s in?

Provincie moet goedkeuring geven

Volgens Inge Eshuis, lid van het dagelijks bestuur van Hunze en Aa’s, is het geen uitgemaakte zaak dat de windmolens er ook komen.

‘Het gaat om een intentieverklaring. RWE Windpower heeft die nodig om te bepalen of het verder gaat met het plan. Maar de provincie Groningen wijst aan waar windmolens kunnen komen. Verklaring of niet: als de provincie besluit dat er op de zeedijk geen windmolens mogen komen, dan gaat het niet door.’

Doel is om klimaatneutraal te worden

‘In 2016 hebben we als waterschappen, waaronder Hunze en Aa’s, de doelstelling van het klimaatakkoord onderschreven’, zegt Eshuis. ’Dat betekent dat we klimaatneutraal willen worden. Om dat mogelijk te maken heeft het algemeen bestuur in 2018 unaniem besloten om onze terreinen open te stellen aan derden die duurzame energie willen opwekken. RWE Windpower heeft ons gevraagd of dat op dijk langs de Dollard kan.’

Molens zijn van RWE maar terrein is van waterschap

Volgens Eshuis kunnen de RWE-molens zestig procent van de totale benodigde elektriciteit van Hunze en Aa’s opwekken.

In het voorstel wil het waterschap de opgewekte stroom van RWE afnemen via zogeheten Garanties van Oorsprong. Omdat de windmolens op het terrein van het waterschap staan, geldt dat als eigen opgewekte energie. Samen met de al door Hunze en Aa’s zelf opgewekte energie (veertig procent) wordt het waterschap daarmee volgens Eshuis op termijn helemaal energieneutraal.

In het plan krijgt het waterschap een vergoeding van RWE Windpower voor de grond waarop de molens staan. Het bedrijf zorgt zelf voor de investering en het onderhoud.

Tegenstanders gaan inspreken

Komende woensdagavond bespreekt het algemeen bestuur van Hunze en Aa’s het voorstel. Tegenstanders van het plan hebben aangekondigd in te spreken om hun bezwaren kenbaar te maken.

Lees ook:
- Ook grootste partij Eemsdelta kritisch over plan voor windmolens op zeedijk
- Groninger Landschap tegen Hunze en Aa's: Geen windmolens op de zeedijk
- Alles over windmolens in Groningen

Meer over dit onderwerp:
EEMSDELTA duurzaamheid WATERSCHAP windmolens
Deel dit artikel:

Recent nieuws