20 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame landbouw in Groningen

© RTV Noord / Carl Hoekstra
De komende drie jaar wordt er een bedrag van 20 miljoen euro gestoken in de ontwikkeling van duurzame landbouw in Groningen.
'Het realiseren van de landbouwsector van de toekomst: een circulair systeem dat duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en economische impact met elkaar in balans brengt.' Zo omschrijven de deelnemende partijen het idee achter het Fascinating-programma, waarvoor de komende drie jaar 20 miljoen euro wordt uitgetrokken.
Die partijen zijn de vier grote landbouwcoöperaties (Agrifirm, Avebe, Cosun en FrieslandCampina) en de provincie Groningen. De coöperaties steken 10 miljoen in het programma. De provincie legt via het Nationaal Programma Groningen hetzelfde bedrag bij.

Landbouwsector van de toekomst

Het is de bedoeling dat samen met kennisinstelling UMCG en een aantal organisaties in de voedingsindustrie, chemische industrie en de energiesector wordt onderzocht hoe de landbouwsector van de toekomst kan worden waargemaakt.

Bietenbladfabriek

Volgens de initiatiefnemers duurt het tien jaar om een circulair landbouwsysteem te ontwikkelen en de natuur in de regio te versterken. De 20 miljoen euro is bestemd voor de eerste drie jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bouw van de eerste fabriek ter wereld waarin hoogwaardig eiwit uit bietenbladeren wordt gehaald, de selectie van nieuwe eiwitgewassen voor de provincie Groningen en om grootschalige experimenten met nieuwe bouwplannen.